Home PageDeurwaarder worden: eisen, opleiding en salaris

Deurwaarder worden: eisen, opleiding en salaris

Deurwaarders hebben speciale bevoegdheden die niemand anders heeft. Als u een openstaande vordering heeft, dan kunt u bijvoorbeeld een deurwaarder inschakelen om beslag te laten leggen. 

Dit is een grote verantwoordelijkheid. Daarom moet een deurwaarder door de rechtbank beëdigd en door de koning benoemd worden. Daar gaat een heel traject, inclusief een opleiding, een stage en twee jaar als kandidaat-gerechtsdeurwaarder aan vooraf.

Interesse om deurwaarder te worden? Lees dan snel verder.

Zelf een deurwaarder inschakelen?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Hoe word je deurwaarder

  Hoe word je deurwaarder?

  Deurwaarder worden kan door de opleiding HBO Rechten te volgen en daarbij te kiezen voor de afstudeerrichting kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Als onderdeel van de opleiding moeten studenten een stage van een jaar volgen. 

  Na de opleiding werkt de kandidaat minimaal twee jaar als kandidaat-gerechtsdeurwaarder (bij een andere deurwaarder). Na die twee jaar wordt de kandidaat automatisch toegevoegd gerechtsdeurwaarder.

  1. Opleiding kandidaat-gerechtsdeurwaarder (afstudeerrichting binnen HBO rechten)
  2. Stagejaar
  3. 2 jaar als kandidaat-gerechtsdeurwaarder
  4. Indienen ondernemingsplan
  5. Benoeming per Koninklijk Besluit tot gerechtsdeurwaarder

  Opleiding tot deurwaarder

  Als u gerechtsdeurwaarder wilt worden, dan begint u dus met een opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Dit is een onderdeel van de opleiding HBO Rechten. Niet iedere Hogeschool biedt dit afstudeertraject aan. Op dit moment wordt de afstudeerrichting tot deurwaarder alleen aangeboden door de Hogeschool Utrecht

  Tijdens deze opleiding leert men zelfstandig rechtsgeldige ambtshandelingen verrichten en ontwikkelt men de competenties die hiervoor vereist zijn, onder andere door een lange stage.

  Toegevoegd gerechtsdeurwaarder

  Voordat iemand na zijn opleiding tot toegevoegd-gerechtsdeurwaarder benoemd kan worden, moet hij eerst twee jaar als kandidaat-gerechtsdeurwaarder werken. Na die twee jaar kan hij worden “toegevoegd” aan een gerechtsdeurwaarder.

  De deurwaarder moet hiervoor een verzoek indienen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een toegevoegd gerechtsdeurwaarder mag, net als een gerechtsdeurwaarder, zelfstandig ambtshandelingen verrichten.

  Benoeming tot gerechtsdeurwaarder

  Als de kandidaat-deurwaarder na twee of meer jaar werkervaring aan de slag wil als zelfstandig deurwaarder, dan moet hij daarvoor een ondernemingsplan indienen en laten beoordelen door het ministerie van Justitie. Als het plan wordt goedgekeurd, benoemt de koning de kandidaat tot gerechtsdeurwaarder.

  Iemand met een diploma kandidaat-deurwaarder kan behalve (toegevoegd-)gerechtsdeurwaarder, ook aan de slag bij de overheid, bijvoorbeeld als belastingdeurwaarder.

  Wat doet een deurwaarder?

  Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die ambtelijke taken verricht om schulden te incasseren. De gerechtsdeurwaarder werkt als zelfstandig ondernemer en verricht in die hoedanigheid ambtshandelingen zoals: 

  Naast deze ambtshandelingen bieden veel deurwaarders in de praktijk ook andere diensten aan. Ander werk bestaat bijvoorbeeld uit buitengerechtelijke incassowerkzaamheden zoals het versturen van aanmaningen en sommaties om zo te proberen debiteuren hun schulden te laten betalen voordat er een rechter aan te pas komt.

  Ook gebruiken deurwaarders hun vaardigheden voor het adviseren bij juridische problemen. Betaalt een debiteur niet? Dan kan de debiteur ervoor kiezen een gerechtelijke procedure aan te spannen. De deurwaarder kan de schuldeiser tijdens het procederen bijstaan met juridisch advies. 

  Daarnaast stellen veel deurwaarders ook kredietrapporten op. Zo voorkomen zij dat cliënten zelf in de financiële problemen raken doordat klanten niet betalen of failliet gaan.

  Salaris: wat verdient een deurwaarder?

  Als een deurwaarder in loondienst werkt (meestal als toegevoegd deurwaarder of belastingdeurwaarder) dan ligt het salaris doorgaans tussen de €2.500 en €4.200 bruto per maand afhankelijk van de werkervaring. Het jaarsalaris van een beginnend deurwaarder is ongeveer €30.000 terwijl het gemiddelde rond de €39.000 bruto per jaar ligt.

  Zoals eerder aangegeven zijn veel gerechtsdeurwaarders zelfstandig ondernemers. Hun inkomen is dus afhankelijk van de winst die zij maken.

  Een deurwaarder inschakelen?

  Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Deurwaarder worden zonder diploma

   FAQ: Veelgestelde vragen over deurwaarder worden

   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld aanmaning

    Voorbeeld aanmaning

    Direct aan de slag met het versturen van een aanmaning? Download dan hier uw gratis voorbeeld aanmaning

    Download direct