Home PageKredietrapporten niet geschikt voor risicomanagement in de bouw

Kredietrapporten niet geschikt voor risicomanagement in de bouw

Van alle sectoren blijkt de bouw het meeste last te hebben van wanbetalers. Bijna de helft van alle facturen in de Europese bouwsector wordt niet binnen de betalingstermijn voldaan. Bedrijven kunnen komen in lastige situaties terecht omdat rekeningen niet op tijd worden betaald. Credit managers in de bouw geven aan dat late betalingen een groot risico vormen voor het voortbestaan van het bedrijf en ook dat de groei hierdoor wordt belemmerd. Ondanks het herstel van de economie blijven volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), banen in de bouw nog steeds verdwijnen. Het slechte betaalbedrag van de partners in de keten vormt een groot knelpunt voor de sector om uit het dal te komen.

Risicomanagment in de bouw

Bedrijven in de bouw bekijken jaarverslagen van bedrijven om op de hoogte te zijn van de financiële situatie van bestaande en potentiële klanten. Door te kijken naar deze jaarverslagen kunnen zij de kredietwaardigheid van een bedrijf bepalen. De grote vraag waar we mee kampen is alleen of deze jaarverslagen wel betrouwbaar genoeg zijn om een actueel beeld te schetsen van het bedrijf waar u mee in zee bent of wilt gaan?

Organisaties, waaronder bv’s, nv’s, en coö peraties zijn verplicht om jaarverslagen te deponeren. In de jaarverslagen wordt er gebruik gemaakt van indexcijfers en verschillende ratio’s. Deze ratio’s geven een snel en duidelijk overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Deze rapporten bieden echter een aantal nadelen:

  • De ratio’s zijn op één moment in het verleden zijn berekend, er valt hier dus te spreken over een gedateerde momentopname. De realiteit is vaak compleet anders. Zo kan na de berekeningen van deze ratio’s al het geld uit de onderneming wordt getrokken.
  • Cijfers zijn door accountants te manipuleren
  • VOF’s en eenmanszaken zijn bijvoorbeeld niet verplicht om jaarverslagen te deponeren. Vaak zijn er bij dit soort ondernemingen geen jaarverslagen aanwezig, waardoor er geen actueel beeld van het bedrijf geschetst kan worden.

Kortom. Cijfers kunnen een gezond beeld schetsen van het bedrijf maar de gedragingen van de onderneming sluiten daar dan niet op aan.  Het beeld dat gegeven wordt komt niet overeen met de daadwerkelijke situatie.

Conclusie is dus dat beschikbare bedrijfsrapportages in de bouw branche zijn vaak onbetrouwbaar en achterhaald zijn. Doordat orderwaarde van opdrachten en omzetten zijn hoog, de marges zijn laag. De waarde van een bedrijf  kan van de ene naar het andere jaar enorm afnemen. Dit maakt het lastig om een inschatting te maken van het actuele beeld van een bedrijf in de bouw branche. Bedrijfsrapportages alleen zijn zijn dus niet voldoende als risico management tool in de bouw.

Om de risico’s beter te beheersen en in kaart te brengen is het dan ook aan te bevelen om bedrijfsrapportages te combineren met analyses van het betaalgedrag van een klant en zorgen dat de algemene voorwaarden op orde zijn. Dit kan een tijdrovende klus zijn. Echter er is vandaag de dag credit management software op de markt die deze analyses voor u kan maken. Bijkomende voordelen van het :

  • 100% controle over de risico’s op gebied van openstaande facturen
  • Verlaagde betalingstermijnen
  • Een besparing van 70% aan personeelskosten op credit control afdelingen

Invorderingsbedrijf B.V. helpt bedrijven met de implementatie van de Debtorcare
credit management software
als risico management tool binnen de bouwsector.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden?

Bel ons op 070-7620330 en plan een afspraak met een consultant.

Meer weten over deze risicobeperking?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact op

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen
    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op