Home PageAlimentatie niet betaald

Help! Mijn ex betaald geen alimentatie

Heeft u ruzie met uw ex over de hoogte van de alimentatie? Betaalt hij of zij te weinig alimentatie? Of weigert uw ex de alimentatie helemaal te betalen. Als u achterstallige alimentatie tegoed heeft, kan Invorderingsbedrijf die meteen voor u innen. Weigert uw ex mee te werken, dan kunnen onze deurwaarders beslag leggen.

Betaalt uw ex de alimentatie niet?

Vul uw gegevens in en onze incassospecialisten gaan zo snel mogelijk achter uw geld aan.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Mijn ex betaalt alimentatie niet. Wat nu?

  Het komt regelmatig voor dat een ex-partner de alimentatie niet betaalt. Dat is erg vervelend want u heeft het geld nodig voor uw eigen levensonderhoud of om uw kinderen te verzorgen. Wat veel mensen niet weten is dat u direct (al bij 1 dag achterstand) een incassobureau als Invorderingsbedrijf in kunt schakelen als de alimentatie niet op tijd betaald is. Dit geldt voor zowel de partner- als kinderalimentatie. Een incassobureau kan uw geld onder andere innen door beslag te laten leggen bij uw ex.

  Ex betaalt geen partneralimentatie

  Als u kinderen heeft met uw ex-partner en zorg draagt voor uw kinderen, dan blijft uw ex financieel verantwoordelijk voor de kinderen (tot zij 21 jaar oud zijn). Daarom dient u als ouders een financiële regeling te treffen en die vast te laten leggen of de rechter een bedrag per maand vast laten stellen. Dit is de kinderalimentatie. 

  U heeft de kinderalimentatie nodig om voor uw kinderen te zorgen. Daarom is het ontzettend vervelend als de alimentatie niet of te laat betaald wordt. Zonder deze bijdrage kunt u mogelijk niet goed voor uw kinderen zorgen of komt u zelf in de financiële problemen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als uw ex de kinderalimentatie niet betaalt.

  Geld terugvorderen van ex? Zodra uw ex-partner een achterstand heeft met het betalen van de alimentatie (al vanaf één dag achterstand) kunnen we voor u een incassotraject starten.

  Lbio alimentatie - invorderingsbedrijf

  Alimentatie niet betaald?

  Zodra uw ex te laat is met betalen, kunnen we direct een invorderingsprocedure voor u starten.

  Stap 1

  We sturen uw ex een aanmaning. Hierin geven we aan dat hij of zij een betalingsachterstand heeft en sommeren we de openstaande rekening voor de genoemde termijn in de aanmaning te betalen.

  Stap 2

  Vervolgens voeren we de druk geleidelijk aan op. Dit doen we door bijvoorbeeld ook telefonisch contact op te nemen. Uiteindelijk laten we weten dat we beslag laten leggen als er niet betaald wordt.

  Stap 3

  We schakelen een deurwaarder in om beslag te leggen bij uw ex. Hier komt in de meeste gevallen geen rechter aan te pas. De rechter heeft namelijk al vastgesteld dat er alimentatie betaald moet worden. Met de alimentatiebeschikking kan een deurwaarder direct beslag leggen.

  Dit kan bijvoorbeeld door beslag te leggen op de bankrekening of het inkomen van uw ex. Ook kunnen we de deurwaarder fysieke spullen in beslag laten nemen en deze openbaar verkopen.

  Ex kan alimentatie niet betalen

  Stelt uw ex dat hij of zij de alimentatie niet meer kán betalen? Tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt met u als ontvangstgerechtigde of de rechter een nieuwe regeling heeft vastgesteld, moet de alimentatie gewoon betaald worden. 

  Wel kan uw ex de rechter verzoeken de eerder vastgestelde alimentatie te herzien. Bijvoorbeeld omdat uw ex-partner zijn of haar baan is kwijtgeraakt. Hiervoor moet uw ex een advocaat inschakelen, die de rechter vraagt om de alimentatieregeling te herzien. Daarbij zal uw ex moeten bewijzen dat het huidige alimentatiebedrag echt te hoog voor hem of haar is.

  Tot die tijd moet uw ex de eerder vastgestelde alimentatie gewoon doorbetalen! 

  Wel kan de rechter de alimentatie met terugwerkende kracht verlagen. In dat geval moet u de teveel ontvangen alimentatie dus terugbetalen. Soms is het daarom verstandiger om de alimentatie te laten herberekenen door een mediator of het LBIO als uw ex stelt dat hij niet in staat is om de alimentatieplicht te voldoen. Zo voorkomt u dat u in de toekomst geld terug moet betalen.

  Alementatie niet betaald - invorderingsbedrijf

  LBIO alimentatie, hoe zit dat?

  Heeft u recht op achterstallige alimentatie van uw ex. Dan kunt u die (onder andere) laten innen door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Deze overheidsdienst is in het leven geroepen om onderhoudsbijdragen te innen. Het inschakelen van het LBIO is gratis. 

  U kunt het LBIO de alimentatie laten innen als:

  • De rechter de alimentatie heeft vastgesteld
  • De betalingsachterstand minimaal één maand bedraagt
  • Uw ex een betalingsachterstand van minstens €10,- heeft
  • De betalingsachterstand niet ouder is dan zes maanden

  LBIO inschakelen? Let dan op: het nadeel van LBIO inschakelen is dat het LBIO geen achterstallige alimentatie van langer dan 6 maanden geleden kan innen. Als uw ex de boel dus maar lang genoeg vertraagt, dan kan het LBIO de vordering niet meer voor u invorderen. Gelukkig kunt u in dat geval wel een incassobureau inschakelen.

  Alimentatie terugvorderen: tot 5 jaar

  Heeft u recht op achterstallige alimentatie van langer dan 6 maanden geleden? Dan kunt u de hulp van een incassobureau als Invorderingsbedrijf inroepen. Een incassobureau kan onbetaalde alimentatie voor u innen die tot 5 jaar teruggaat. 

  Een incassobureau kan alimentatie innen:

  • Die tot 5 jaar teruggaat
  • Als de betalingsachterstand 1 dag oud is
  • Met behulp van een deurwaarder (beslaglegging)

  Let op! Het is niet mogelijk alimentatie te innen die ouder is dan 5 jaar. Na 5 jaar vervalt de vordering. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen als u nog alimentatie tegoed heeft van uw ex.

  Alementatie - invorderingsbedrijf

  Alimentatie innen

  Wanneer u uw vordering op de achterstallige alimentatie aan ons overdraagt, hebben we verschillende mogelijkheden om het geld voor u te innen.

  Minnelijke incasso

  Als de rechter de alimentatie heeft vastgesteld en er een beschikking is opgesteld, dan kunnen we in principe direct een deurwaarder inschakelen om uw alimentatie te innen. Afhankelijk van de situatie kan het echter verstandig zijn om de achterstallige alimentatie in eerste instantie op minnelijke wijze te innen. 

  De ervaring leert dat een brief van Invorderingsbedrijf vaak al voldoende is om wanbetalers toch te laten betalen. We sturen uw ex een aanmaning waarin we vermelden dat hij of zij te laat is met betalen. We sommeren het achterstallige bedrag alsnog te voldoen en als dat niet gebeurt, dan schakelen we een deurwaarder in om beslag te laten leggen.

  Beslaglegging

  Weigert uw ex ook na een minnelijke incasso de alimentatie te betalen. Dan gaan we over tot beslaglegging. Met een alimentatiebeschikking van de rechter kan een deurwaarder direct beslag leggen bij uw ex. We hoeven dus niet eerst naar de rechter te stappen. 

  De deurwaarder kan beslag leggen op bijvoorbeeld inkomen, bankrekeningen en spullen van uw ex. In beslag genomen goederen kunnen vervolgens openbaar verkocht worden. Uit de opbrengst hiervan wordt u als ontvangstgerechtigde uitbetaald.

  Achterstallige alimentatie laten innen?

  Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   FAQ: Veelgestelde vragen over alimentatie

   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage
   Jan willem dorenbos
   Jan Willem Dorenbos

   Met genoegen schrijf ik voor het Invorderingsbedrijf een vijfsterren review. Wij zijn als transport bedrijf op zoek gegaan naar een specialist voor wanbetalers in binnen en buitenland. De keuze was snel gemaakt naar een prettige intake. De voorwaarden zijn helder en ze namen onze vorderingen dezelfde dag nog in behandeling. En het mooiste: de invordering werd binnen enkele dagen geheel betaald. Ik wist niet dat het zo makkelijk zou gaan, dus raad ik deze incasso partij iedereen aan.

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    Onze Incassojuristen & Adviseurs

    linkedin