Home Page10 onmisbare tips voor een constante cashflow

10 onmisbare tips voor een constante cashflow

Wanneer klanten te laat betalen voor geleverde producten of diensten heeft dit een negatief effect op de cashflow. Daar komt nog eens bij dat het innen van oude debiteuren zelden of nooit prioriteit krijgt bij bedrijven. In de praktijk zien wij vaak onderstaand patroon ontstaan in de openstaande postenlijst bij bedrijven.

Uw geld zit vast maar de belastingdienst wacht niet

Het vervelende is dat u als bedrijf de BTW over deze facturen moet afdragen. Ook moet u vennootschapsbelasting afdragen van minimaal 20% over de fictieve winst. Dit betekent dat u in het geval van dit voorbeeld maarliefst 70.000 euro aan BTW moet afdragen van omzet die u nooit op uw bankrekening heeft ontvangen.

10 tips voor een constante cashflow

Hoe kunt u afschrijvingen voorkomen?

Bedrijven lijden al jaren onder het negatieve betalingsgedrag van opdrachtgevers en klanten. De afdeling creditmanagement heeft het vaak moeilijk. Jaarlijks worden er grote bedragen afgeschreven bij bedrijven door de slechte betalingsmoraal van hun klanten. U vraagt zich vast af hoe dit het best op te lossen is. Of beter zelfs, hoe we dit samen kunnen voorkomen. Daarom hebben wij 10 tips voor u die dit soort situaties kunnen voorkomen.

10 Tips voor een constante cashflow

 1. Maak duidelijke afspraken en kom betalingsvoorwaarden overeen

Betalingsvoorwaarden zwart op wit zetten is de eerste stap die u moet nemen. Zonder voorwaarden geeft u de klant te veel vrijblijvendheid. Dan ziet u uw geld pas wanneer het de andere partij uitkomt. Wat nu als het hen nooit uitkomt? Als u betalingsvoorwaarden schriftelijk vastlegt, dan kan de klant daar niet onder uit. Zorg ervoor dat deze voorwaarden goed toegankelijk zijn.

Mensen die kopen en niet betalen, ofwel uw debiteuren zijn vaak goed op de hoogte wanneer ze moeten betalen. Zij zijn op de hoogte dat zij iets moeten betalen. Wanneer dit niet zwart op wit staat, heeft uw onderneming niets om op terug te vallen. Als u voorwaarden vastlegt, dan worden deze concreet en zorgt u voor een heldere en consistente samenwerking met uw klanten.

 1. Check en monitor uw klanten op kredietwaardigheid

Check met wie u zaken doet. Wanneer u zaken doet met partijen die geen liquide middelen hebben dan is de kans klein dat u betaald gaat worden. Bij grote orders is het zelfs raadzaam om nader onderzoek naar de klant te laten doen (het verhaalsonderzoek). Zo weet u zeker dat het bedrijf kan betalen en ook niet bekend staat om het opwerpen van disputen. Minstens zo belangrijk is om de kredietwaardigheid van uw klanten te monitoren wanneer u zaken met hen doet. De situatie kan namelijk snel veranderen waardoor uw klant alsnog met betaalproblemen kan worden geconfronteerd.

 1. Factureer meteen

Voor de efficiënte versturen bedrijven facturen in maandelijkse batches. Dit klinkt ideaal, maar uit de praktijk blijkt vaak dat facturen later betaald worden als deze niet direct na levering worden verstuurd. De factuur direct versturen heeft als bijkomend voordeel dat bedrijven een constante stroom aan geld binnenkrijgen.

Zoals eerder genoemd, is een goede manier om uw klant te laten betalen, communiceren. Neem direct contact op met uw klant wanneer hij/zij niet heeft betaald. Dit zorgt ervoor dat het urgentieniveau hoog blijft. Wanneer er niet direct contact met een klant wordt opgenomen, suggereert het bedrijf dat het geld geen prioriteit is.

 1. Factuur vervallen? Herinneren

Bij creditmanagement draait het om een duidelijk overzicht en een gestroomlijnd proces. De onderdelen van het order to cash proces stroomlijnen, kan door middel van het gebruik van de juiste software. Heeft u ons creditmanagement systeem 2.0 al in gebruik? Zo niet, maak dan snel een afspraak met een van onze adviseurs.

 1. Verhoog de betaalconversie! Geef klanten verschillende betaalmogelijkheden

Door uw klant verschillende betaalmogelijkheden te geven worden facturen vele malen sneller betaald. Maak het de klant zo gemakkelijk mogelijk dan ontvangt u ook gemakkelijk uw geld.

NOG 5 EXTRA TIPS LEZEN? Download dan de volledige whitepaper '10 onmisbare tips voor contante cashflow'

Wij helpen u graag verder met het optimaliseren van uw credit management proces!

Download whitepaper: '10 onmisbare tips voor een constante cashflow'

Vul uw gegevens in en ontvang uw gratis download

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Direct een Kredietrapport?

  Kredietrapport

  Neem telefonisch of per mail contact op