Home PageZieke hond gekocht

Zieke hond gekocht? Verhaal de kosten op de verkoper

Heeft u een hond gekocht die na verloop van tijd ziek blijkt? Heeft het arme beestje bijvoorbeeld een mank pootje, heeft hij last van wormen of kampt hij met erfelijke aandoeningen? Een zieke pup is erg aangrijpend. 

Gelukkig kunnen veel kwalen door de dierenarts verholpen worden. Helaas wordt u daarbij vaak wel met hoge kosten opgezadeld. Invorderingsbedrijf kan de kosten die u maakt als u een zieke hond gekocht heeft vaak voor u verhalen.

Invorderingsbedrijf kan onder andere:

Dien uw vordering voor 16:00 uur in en we gaan vandaag nog voor u aan de slag.

Kosten verhalen op de fokker

Heeft u onverhoopt een zieke hond gekocht? Als een pup binnen 6 maanden na aankoop ziek wordt, dan kunt u de aankoopsom terugkrijgen van de fokker. Ook kunt u aanspraak maken op een vergoeding van de gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor de dierenarts. Ook als een ziekte of kwetsuur zich pas later openbaart, is het soms mogelijk om een compensatie te eisen. 

Weigert de fokker u te betalen waar u recht op heeft? Dan kunt u direct een incassotraject starten.

Dien uw vordering bij ons in via het incasso aanmeldformulier en onze incassospecialisten gaan voor u aan de slag. Het indienen van de incasso duurt nog geen 5 minuten

De buitengerechtelijke incassoprocedure verloopt op basis van no cure, no pay. U kunt de voortgang van het traject 24/7 volgen in uw eigen online cockpit.

Zieke pup gekocht?

Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    Rechten bij aankoop van een dier

    Een zieke hond is al vervelend genoeg. U wilt niet dat het ook nog eens een financiële strop is. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat uw rechten zijn bij de aankoop van een dier

    Als u als particulier een hond koopt van een professionele partij zoals een bedrijfsmatige fokker, dan bent u een consument. In dat geval geniet u extra bescherming van de wet.

    Wanneer u als consument een product koopt, dan wordt de aankoop een zaak genoemd. Dieren zijn juridisch gezien geen zaken, maar bepalingen met betrekking tot zaken zijn wel op dieren van toepassing. In de praktijk wordt er dus geen onderscheid gemaakt tussen de koop en verkoop van dieren en andere zaken.

    Dat betekent dat u bij de aankoop van een hond in principe dezelfde rechten heeft als wanneer u een televisie of wasmachine koopt. Een afgeleverde zaak moet bijvoorbeeld in goede staat verkeren. Dat is met een dier niet anders; als u een hond koopt, dan heeft u recht op een beestje dat voldoet aan wat u normaal gesproken van een hond mag verlangen. U mag dus een gezonde hond verwachten

    Als uw hond na aankoop ziek blijkt, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan de fokker te melden. Of u de kosten kunt verhalen of onder de koop uit kunt, is namelijk afhankelijk van wanneer u erachter komt dat de hond ziek is.

    Hond wordt binnen 6 maanden ziek

    Als uw hond in de eerste zes maanden na aankoop ziek wordt, dan gaat de wet ervan uit dat het probleem al aanwezig was bij de aankoop

    Daarom moet de verkoper bewijzen dat het gebrek door u is ontstaan als u er binnen zes maanden achter komt dat de hond ziek is. Als de verkoper dat niet kan, dan heeft u wettelijk gezien recht op herstel of vervanging

    In het geval van een hond moet u bij herstel denken aan het bezoeken van een dierenarts of het opereren van de hond. Op deze manier wordt het juridische gebrek hersteld. 

    Als het niet mogelijk is om het gebrek te herstellen, bijvoorbeeld doordat het hondje niet genezen kan worden, dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden. De hond gaat dan terug naar de verkoper en u heeft recht op teruggaaf van het geld.

    Hond wordt na 6 maanden ziek

    Wordt de hond pas na zes maanden ziek? Dan betekent dat niet per se dat u niets meer terug kunt krijgen van de verkoper. De bewijslast ligt volgens de wet in dit geval alleen bij u. 

    U zult dus moeten bewijzen dat het gebrek al aanwezig was toen u de hond kocht

    Dit kunt u bijvoorbeeld door de dierenarts onderzoek te laten doen. Als de dierenarts vast kan stellen dat de kwaal al aanwezig was bij de aankoop, bijvoorbeeld door een erfelijke aandoening, kunt u een verklaring op laten stellen en alsnog uw geld terugkrijgen of een vergoeding eisen van de verkopende partij.

    Vergoeding kosten

    Als u iets koopt heeft u er recht op dat datgene naar behoren werkt. Als dat niet het geval is moet de verkoper het probleem herstellen, door het te repareren of te vervangen

    Dat geldt eigenlijk ook als u een dier koopt. Een hond kan natuurlijk niet gerepareerd worden, maar het is wel mogelijk om het dier te genezen door het naar een dierenarts te brengen, medicijnen te verschaffen of te laten opereren. 

    Op die manier kan het “gebrek” worden weggenomen. De verkoper moet de medische kosten die komen kijken bij het herstellen van de tekortkoming vergoeden.

    Ontbinding koop

    Soms is het niet mogelijk om de “tekortkoming” weg te nemen. De hond is ongeneeslijk ziek of komt te overlijden. In dat geval kunt u de koop ongedaan laten maken. Het eigendomsrecht gaat in dat geval terug naar de verkoper. Die moet u het aankoopbedrag terugbetalen en eventuele gemaakte kosten vergoeden.

    Wanneer moet u de klacht melden?

    Als u erachter komt dat uw hond ziek is, moet u dat melden bij de verkoper of fokker waar u de hond gekocht heeft. Doe dit in ieder geval binnen 2 maanden nadat u de klachten ontdekt.

    Zieke hond gekocht

    Waar moet ik op letten bij het kopen van een puppy?

    Voorkomen is beter dan genezen. Als u uzelf voorafgaand aan de aankoop goed verdiept, is de kans op problemen achteraf kleiner. Houd rekening met de volgende zaken als u een (jonge) hond koopt:

    • Breng meermaals een bezoek aan de fokker voordat u de pup koopt. Zo kunt u de leefomstandigheden van de puppies en moederhond zien.
    • Koop geen hond in een opwelling. Verdiep u goed in het ras en de fokker
    • Het is niet toegestaan om een ongechipte hond te kopen. Een pup moet 7 weken na de geboorte gechipt worden. Koop dus nooit een ongechipte hond.
    • Lees online recensies over de fokker of verkoper. Wat hebben eerdere klanten voor ervaringen gehad met de verkoper?
    • Controleer of de hond staat geregistreerd op naam van de verkoper. De verkoper moet de hond uiterlijk 8 weken na geboorte hebben geregistreerd. 
    • Koop alleen een hond met een EU-dierenpaspoort. Alle nieuwe geregistreerde honden moeten een EU-dierenpaspoort hebben. 
    • Het is doorgaans beter om een hond te kopen van een aanbieder die niet te veel verschillende rassen en kruisingen aanbiedt. 
    • Let op het inentingsbewijs en controleer of de hond is ontwormd.
    • Laat de hond controleren door een dierenarts.

    Wat moet u doen als u een zieke hond heeft gekocht?

    Een fokker wil helaas niet altijd meewerken als u een zieke hond heeft ontvangen. Daarom is het belangrijk dat u de juiste stappen neemt als u erachter komt dat uw trouwe viervoeter niet gezond is.

    1. Meld het probleem zo snel mogelijk aan de fokker. Doe dit per e-mail of aangetekende brief. Zo kunt u bewijzen dat u de fokker op de hoogte heeft gesteld. 
    2. Vraag een verklaring aan de dierenarts. Als de ziekte zich pas 6 maanden na aankoop of later openbaart, kan de dierenarts aangeven dat het gebrek erfelijk is of al bij aankoop aanwezig was.
    3. Geef de verkoper de kans om een second opinion aan te vragen. 
    4. Is het hondje overleden? Laat dan een autopsie doen, zodat u kunt bewijzen waaraan de hond is overleden.

    Schakel een incassobureau in als de fokker u uw geld niet terug wil betalen of de kosten die u heeft moeten maken niet wil vergoeden.

    Fokker aansprakelijk stellen

    Heeft u een hond gekocht die ziek is geworden? Als consument heeft u rechten. U kunt de kosten die u moet maken door de ziekte van de hond bijvoorbeeld vergoed krijgen van de fokker. Wil die niet meewerken? Schakel dan een incassobureau in.

    Invorderingsbedrijf kan uw geld voor u verhalen op de fokker. De buitengerechtelijke procedure verloopt daarbij op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat de incassokosten direct worden doorberekend aan de fokker. Lukt het ons niet om uw vordering te verhalen? Dan brengen wij u voor het minnelijke incassotraject geen kosten in rekening.

    Wilt u de fokker voor de rechter dagen? Met behulp van onze juristen kunt u een gerechtelijke incassoprocedure starten.

    Kosten verhalen?

    Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Zieke hond gekocht

      FAQ: Veelgestelde vragen over zieke hond gekocht

      No Cure No Pay Incasso

      Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

      • Géén succes = géén kosten
      • 100% uitkering van de hoofdsom
      • 95% slagingspercentage

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        Gerard blok
        Gerard Blok

        GRATIS incasso advies gehad. Vriendelijk geholpen door een slimme jurist. Heb informatie ingewonnen over een bepaalde casus. Op basis daarvan besloten geen stappen te ondernemen. Aan een eerlijk advies heb je meer dan aan een advocaat die overal maar aan begint. Kom zeker terug als ik weer wat heb.

        Vrijblijvend advies

        Invorderingsbedrijf heeft een uitmuntende staat van dienst als het gaat om het innen van openstaande rekeningen. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of via de onderstaande button!

         

        Koninginnegracht 14 C
        2514 AA Den Haag
        070 – 762 0330

        Fax: +3170 – 762 0335