Home PageSteunvordering onderzoek

Steunvordering onderzoek: cruciaal bij een faillissementsaanvraag

Het faillissement aanvragen van uw debiteur is een stevig drukmiddel om ervoor te zorgen dat uw wanbetaler uw openstaande facturen alsnog betaalt. De meeste debiteuren willen er immers alles aan doen om te voorkomen dat zij (persoonlijk) failliet verklaard worden. Maar om het faillissement van uw debiteur aan te vragen heeft u altijd een tweede schuldeiser nodig. De vordering van de tweede schuldeiser noemt men een steunvordering. Maar hoe kunt u als klant andere schuldeisers vinden? 

Invorderingsbedrijf zorgt voor de benodigde steunvordering. Door middel van een steunvordering onderzoek vinden wij de extra schuldeisers die nodig zijn om het faillissement van uw debiteur aan te vragen.

Een steunvordering onderzoek laten uitvoeren?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    Waarom een faillissement aanvragen?

    Is uw klant opgehouden met betalen? Heeft u een grote openstaande vordering bij uw debiteur? En weigert hij deze te betalen? Een faillissementsaanvraag is één van de meest krachtige en effectieve pressiemiddelen. Als uw debiteur failliet gaat, raakt hij zijn bedrijf en soms zelfs een groot deel van zijn privébezittingen kwijt. Dat wil natuurlijk niemand.

    Vaak komen wanbetalers alsnog over de brug met het openstaande bedrag, zodra hun faillissement wordt aangevraagd. Maar als u een faillissement aan wilt vragen is een steunvordering vereist. Invorderingsbedrijf vindt deze steunvordering voor u. 

    Als wij namens u het faillissement van uw debiteur aanvragen en hij betaalt het verschuldigde bedrag alsnog, dan kunnen we de faillissementsaanvraag intrekken.

    Wanneer kunt u het faillissement van uw debiteur aanvragen?

    Het is mogelijk om het faillissement van een debiteur aan te vragen als: 

    • Uw wanbetaler twee of meer schulden heeft, waarvan er één opeisbaar is (de betalingstermijn is verstreken). 
    • Er twee of meer schuldeisers zijn.
    • De wanbetaler is gestopt met betalen.

    Wat is een steunvordering?

    Als aanvrager van het faillissementsverzoek moet u aantonen dat u een vordering op uw debiteur heeft die hij onbetaald laat en dat er nog meer schuldeisers onbetaald zijn gelaten. Als dat het geval is, zal de rechter concluderen dat uw debiteur is opgehouden te betalen en in een staat van faillissement verkeert.

    Naast uw eigen vordering (de vordering van de aanvrager) is dus minimaal één steunvordering vereist.

    De steunvordering is een vereiste om aan te tonen dat uw debiteur meerdere schuldeisers heeft (pluraliteit van schuldeisers) en dat hij is opgehouden met betalen. Pas als deze feiten en omstandigheden kunnen worden aangetoond, kan de rechtbank het faillissement uitspreken.

    Waar moet een steunvordering aan voldoen?

    In de wet staat niet beschreven waar een steunvordering aan moet voldoen, maar uit bestaande jurisprudentie (eerdere rechterlijke uitspraken) kan wel worden afgeleid waar deze andere vorderingen aan moeten voldoen. Zo heeft de Hoge Raad in 2014 bepaald (in het zogenoemde Berzona-arrest) dat een steunvordering aan drie vereisten moet voldoen:

    • de vordering moet al bestaan (het mag geen toekomstige vordering zijn), maar hoeft nog niet opeisbaar te zijn.
    • de omvang van de vordering hoeft nog niet vast te staan.
    • de steunvordering hoeft niet per se betrekking te hebben op de betaling van een geldsom (het kan bijvoorbeeld ook gaan om de levering van goederen of diensten)

    Kortom: de steunvordering hoeft geen opeisbare vordering te zijn, maar moet al wel bestaan

    Omdat een vordering nog niet direct opeisbaar hoeft te zijn, is het vinden van steunvorderingen minder lastig dan het op het eerste oog lijkt. Het kan immers ook een onbetaalde factuur van een een andere schuldeiser zijn waar een betalingsregeling voor is getroffen. Ook belastingschulden kunnen dienen als een steunvordering. 

    Overigens bekijkt de rechter per zaak of een vordering als steunvordering kan dienen. Het belangrijkste criterium in de faillissementsaanvraag is dat kan worden aangetoond dat uw debiteur gestopt is met betalen. 

    In principe heeft u maar één steunvordering nodig en het bedrag waarop deze vordering betrekking heeft, is niet van belang. In de praktijk is het wel verstandig om meerdere vorderingen te hebben ter ondersteuning van uw faillissementsaanvraag. 

    Het is ook beter als deze vorderingen niet gaan om een laag bedrag. Als u slechts één steunvordering heeft en het bij deze enige steunvordering ook nog eens om een kleine schuld gaat, dan kan uw debiteur de schuld immers alsnog snel aflossen om een faillissementsaanvraag te voorkomen.

    Steunvordering onderzoek bij faillissement

    Hoe werkt een steunvordering onderzoek?

    Als u het faillissement van uw debiteur aan wilt vragen, moeten er dus andere schuldeisers zijn. Maar hoe vindt u die? Als particulier is dat niet zo eenvoudig. 

    Als incassobureau beschikken wij echter over een uitgebreid netwerk waar wij navraag kunnen doen over uw schuldenaar. Zo kunnen we contact opnemen met andere incassobureaus, deurwaarders en advocatenkantoren. 

    Door middel van een steunvordering onderzoek kan Invorderingsbedrijf in kaart brengen bij welke personen, bedrijven of organisaties uw debiteur nog meer schulden heeft. In een diepgaand onderzoek sporen wij de schuldeisers op. 

    Daarbij werken we onder andere samen met deurwaarders die toegang hebben tot het Beslagregister en registers van de Belastingdienst, het UWV en het GBA. We kunnen gebruikmaken van deze waardevolle informatie en we bevragen honderden partijen zoals de Belastingdienst en advocatenkantoren en komen er zodoende al snel achter of uw debiteur schulden heeft bij andere partijen.

    De ervaring leert dat wanneer uw debiteur uw vordering niet betaalt, de kans groot is dat hij ook bij anderen openstaande schulden heeft.

    Wanneer moet u de steunvordering tonen?

    Overigens hoeft u de steunvordering bij de faillissementsaanvraag nog niet te tonen. Het is dus mogelijk om de faillissementsprocedure alvast in gang te zetten als u nog niet over een steunvordering beschikt. Wel moet u ten tijde van de eerste zitting de steunvordering overhandigen. Als u geen steunvordering heeft, kunt u de faillissementsaanvraag niet doorzetten.

    Een faillissementsaanvraag heeft daardoor meer effect als u al over een steunvordering beschikt of weet dat u die zult krijgen. Als uw wanbetaler weet dat hij geen andere schuldeisers heeft, dan hoeft hij de faillissementsaanvraag immers ook niet te vrezen. 

    Als wij in het steunvordering onderzoek andere schuldeisers hebben gevonden, dan zullen we dit nog niet kenbaar maken. Dat doen we pas op de zitting. Anders kan uw debiteur de andere schuldeiser snel afbetalen.

    Wanneer is een steunvordering niet nodig?

    Als u samen met andere schuldeisers een faillissement aanvraagt, dan is een steunvordering niet nodig. Uit het feit dat een faillissementsaanvraag door meerdere partijen wordt gedaan, blijkt de pluraliteit van schuldeisers immers al.

    Een steunvordering nodig voor een faillissementsaanvraag?

    Vul uw gegevens in om te overleggen met een van onze specialisten.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Incassobureau inschakelen

      FAQ: Veelgestelde vragen over een steunvordering onderzoek

      No Cure No Pay Incasso

      Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

      • Géén succes = géén kosten
      • 100% uitkering van de hoofdsom
      • 95% slagingspercentage

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Vrijblijvend advies

      Invorderingsbedrijf heeft een uitmuntende staat van dienst als het gaat om het innen van openstaande rekeningen. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of via de onderstaande button!

       

      Koninginnegracht 14 C
      2514 AA Den Haag
      070 – 762 0330

      Fax: +3170 – 762 0335