U krijgt een nieuwe klant. Wellicht trekt u een uittreksel KvK uit het Handelsregister en u stuit op een zogenaamde Besloten Vennootschap In Oprichting (de b.v. in oprichting ofwel afgekort de b.v.i.o.). Maar wat houdt dit in?
Eigenlijk zijn we meer fan van het praktisch bekijken van situaties dan juridisch neuzelen. In het geval van het verzoek factuur op andere naam zetten moeten we echter terug naar het punt waarop juridisch gezien een overeenkomst tot stand komt. We hebben geen andere keus. De wet bepaalt dat als iemand een aanbod doet (voorwaarde 1) welk aanbod wordt aanvaard (voorwaarde 2) een overeenkomst tot stand komt. Dat betekent dus ook dat we te maken hebben met (minstens) twee partijen. De een die het aanbod doet, en de ander die het aanbod aanvaardt. Een overeenkomst kan mondeling of schriftelijk gesloten worden.
In het handelsverkeer komen veel – zoals dat heet – wederkerige overeenkomsten voor. De een belooft wat te doen (bijvoorbeeld een product te leveren) en de ander verbindt zich om het product af te nemen en te betalen. Is er niets anders overeengekomen dan zijn deze twee partijen veroordeeld tot elkaar. Juridisch zitten ze aan elkaar vast en moeten ze ten opzichte van elkaar presteren (leveren en betalen).
Geconfronteerd met wanbetaling? Of het verzoek om een factuur anders te naam te stellen? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.
De wet bepaalt dat als de B.V. haar verplichtingen uit de bekrachtigde rechtshandeling vervolgens niet nakomt, degenen die namens de op te richten vennootschap handelden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade die de derde daardoor lijdt (de factuur die onbetaald blijft), indien zij wisten of redelijkerwijs konden weten dat de B.V. haar verplichtingen niet zou kunnen nakomen.
Wanneer bovendien de vennootschap binnen een jaar na de oprichting in staat van faillissement wordt verklaard, neemt de wet aan dat de oprichters behoorden te weten dat de bv haar verplichtingen niet zou kunnen nakomen. De oprichters zijn dan alsnog aansprakelijk.
Het handelen met een bv in oprichting is niet per se extra risicovol. Over het algemeen, en zeker met de zogenaamde Flex-bv, is het vermogen van een besloten vennootschap net na oprichting niet hoog. Er is immers vaak nog niets verdiend. Is de oprichter een natuurlijk persoon, dan is deze hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld (hetgeen wil zeggen dat een schuldeiser zich kan verhalen op het totale vermogen van de debiteur).
Wilt u meer informatie over de bv i.o. of over rechtsvormen? Informeer vrijblijvend op nummer 070 – 762 0330 of stuur ons een e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.
Vragen over een factuur? Of wilt u even sparren over uw vordering? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen direct contact met u op!
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct