Home PageHoe krijg ik krakers uit mijn pand?

Hoe krijg ik krakers uit mijn pand?

Krakers zijn de nachtmerrie van menig huiseigenaar. Mocht u de eigenaar zijn van een (nog) leegstaand pand, dan weet u hier vast alles van. Krakers zijn onbekenden die zonder uw toestemming uw pand in gebruik nemen wanneer het leegstaat. Hierdoor houden ze potentiële verkoop of bouwplannen tegen. Gelukkig kunt u op twee manieren de strijd aan tegen krakers. Strafrechtelijk en civielrechtelijk. In het onderstaande blogartikel leggen wij u uit wat u tegen krakers kunt doen.

Strafrechtelijke actie tegen krakers

Sinds 1 oktober 2010 is het mogelijk om krakers strafrechtelijk te ontruimen. Met de wijziging van de leegstandwet is het kraken van een pand strafbaar gesteld. Hierdoor kan een kraker veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Dit houdt in dat op grond van artikel 138a Wetboek van Strafrecht een opsporingsambtenaar over mag gaan tot strafrechtelijke ontruiming. U heeft wel een machtiging nodig van de (hulp)officier van justitie.

Bij strafrechtelijke ontruiming moet u echter wel over een lange adem beschikken. Het Openbaar Ministerie moet namelijk een onderzoek uitvoeren in het belang van u als eigenaar, de krakers en de gemeente. Wordt er dan toch besloten dat de krakers uw pand moeten verlaten? Dan moeten ze eerst de gelegenheid krijgen om het pand vrijwillig te verlaten in een termijn van maximaal 8 weken. De ontruiming vindt nooit plaats binnen de eerste 7 dagen van deze termijn. De krakers moeten namelijk in de gelegenheid gesteld worden om tegen de voorgenomen ontruiming een kort geding aan te spannen.

Dit alles vertraagd uw proces aanzienlijk. Wanneer u plannen heeft met het pand kan dit een enorm obstakel zijn.

Wat gaat er gebeuren?

 1. de huidige griffierechtcategorie van vorderingen van € 500 tot € 12.500 wordt opgesplitst in vier categorieën;
 2. de griffierechten voor rechtspersonen en burgers in de categorieën tot € 5.000 worden dichter bij elkaar gebracht;
 3. de griffierechten voor vorderingen van €5.000 of meer worden verhoogd.

Civiele rechter voor uw belang

Het eigendomsrecht is volgens het Burgerlijk Wetboek het sterkste recht dat u op een zaak kan hebben. Zo ook het eigendom van een pand. De civiele rechter werkt namelijk niet in het algemeen belang, zoals het Openbaar Ministerie. De civiele rechter heeft maar met 2 partijen van doen; u en de krakers.

U heeft dus als eigenaar het recht vrij gebruik te maken van uw eigendom. In het geval dat u daarin wordt tegengewerkt mag u uw eigendomsrecht opeisen. Dit gebeurt met een ontruimingsprocedure. Door een vonnis van de rechter kan u als eigenaar de krakers dwingen uw pand te verlaten. U moet wel zelf het initiatief nemen van het starten van een dergelijke procedure.

Twee procedures voor ontruiming

Bij de civiele rechter kunt u kiezen tussen twee ontruimingsprocedures; een kort geding en een bodemprocedure. De bodemprocedure is de meest standaard procedure. Als u als eigenaar van het pand geen aantoonbare haast heeft om de krakers eruit te zetten kiest u voor deze optie. U kunt ook een kort geding aanspannen. Hiervoor moet u echter wel kunnen bewijzen dan u haast heeft bij de ontruiming. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn:

• De krakers hebben een illegale handel of plegen strafbare feiten,
• Het huisrecht van een ander wordt geschonden,
• Er is sprake van verstoring van de openbare orde en veiligheid,
• U heeft bouwplannen voor de grond of het pand die goedgekeurd zijn,
• U wil het pand verkopen.

Tips om krakers te voorkomen

Natuurlijk is het beter om iets te voorkomen dan naderhand achter de feiten aan te lopen. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet voor u waardoor u mogelijk het kraken van uw pand kunt voorkomen:

• Zorg ervoor dat uw pand niet zichtbaar leegstaat,
• Zorg voor voldoende bewijslast (eigenaarsvergunning, toekomstplannen pand, sommatie richting krakers),
• Handel nooit zelfstandig, maar overleg met uw deurwaarder of advocaat,
• Documenteer voortgang betreffende het pand (zoals schade, gevaren, of eventueel verkoop).

Door het pand ook met enige regelmaat in de gaten te houden kunt u krakers er makkelijker uitzetten. Krakers doen namelijk vaak een beroep op het huisrecht. Dat betekent dat zij het gebouw of terrein ‘feitelijk bewonen’. Hebben ze nog maar net hun intrek genomen in uw pand? Dan kunt u ze zonder problemen er per direct door de politie laten uitzetten. Dit is omdat er in dat geval geen sprake is van feitelijke bewoning van het pand.

Wat is de juiste keuze voor u?

Wij begrijpen dat het maken van de juiste keuze lastig kan zijn als u met krakers te maken heeft. Zeker wanneer het om uw eigendommen gaat en de eventuele consequenties. Wij helpen u echter graag bij deze keuze.

Of u nu advies zoekt of specialisten die met u het traject doorlopen; Invorderingsbedrijf B.V. staat voor u klaar! Voor meer informatie over het vastgoedrecht of het terughalen van uw gekraakte pand kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten.

Dit kan middels het telefoonnummer: tel: 070-7620330 of e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl. Voorkom een langdurig proces vol onzekerheid!

Krakers uit uw pand halen?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op