Wist u dat u een boetebepaling, ook wel boetebeding genoemd, kan opnemen in de huurovereenkomst? Als uw huurder zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, kan dit oplopen tot forse bedragen die u kunt incasseren.
Stel, u verhuurt een kantoorruimte en uw huurder houdt zich niet aan de huurovereenkomst. Dit kan bijvoorbeeld door het aanrichten van schade, het niet nakomen van de betalingstermijn, etc. U kunt dan een incassobureau inschakelen om de achterstand te innen. Daarnaast kunt u ook boetes innen wanneer u hier in de overeenkomst rekening mee houdt.
Het is mogelijk om in de huurovereenkomst een boetebeding op te nemen; dit houdt in dat wanneer de huurder zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, hij/zij een boete moet betalen aan de verhuurder. Het is van extreem belang dat deze boete vooraf wordt gecommuniceerd naar uw potentiële huurder. Doet u dit niet, dan is de boete niet rechtsgeldig.
De rechter bekijkt elke zaak nauwkeurig en bepaalt de kosten die uw huurder aan u verschuldigd is. Bij een boetebeding kan dit soms anders liggen. Hierbij kijkt de rechter naar de achtergrond van uw debiteur. Bijvoorbeeld, wanneer u een proces opstart tegen een bedrijf is de kans op toekenning van een boetebeding vele malen hoger dan wanneer u procedeert tegen een particulier.
Hieronder beschrijven wij een vonnis, waarbij de verhuurder op ons is afgestapt wegens een achterstand op de huurbetaling. Het ging om een bedrijfspand wat verhuurd werd aan een start-up organisatie. De start-up en onze verhuurder waren tot overeenstemming gekomen dat er een boete zou worden betaald wanneer de huurder zich niet aan het contract hield. Lees hier het vonnis voortkomend uit de procedure die wij voerden tegen deze niet betalende start-up:
Datum: | 18 juli 2018 |
Rechtbank: | Rechtbank Den Haag |
vonnis
in de zaak van
Eiser,
wonende te, eisende partij,
(rol)gemachtigde: Invorderingsbedrijf B.V. , tegen
Gedaagde 1,
Gedaagde 2,
Beiden zonder bekende woon- en/of verblijfplaats, gedaagde partij, procederend in persoon.
Partijen worden hierna ook genoemd “Eiser” en ‘”Gedaagden”.
Bij dagvaarding heeft eisende partij tegen gedaagde partij een vordering ingesteld zoals omschreven stond in de dagvaarding, waarvan een gewaarmerkt afschrift bij dit vonnis is gehecht.
Op de rolzitting is aan gedaagde partij op haar verzoek een termijn verleend tot de rolzitting in mei voor het (mondeling of schriftelijk) nemen van een conclusie van antwoord. Dit is op de zitting aan gedaagde partij meegedeeld, dan wel haar nadien bij brief van de griffier meegedeeld. Gedaagde partij is op de daarvoor aangewezen zitting echter niet verschenen en heeft evenmin op andere wijze gereageerd. Op grond daarvan is de uitspraak van het vonnis bepaald tot heden.
Voor de omschrijving van de vordering van eisende partij en de daartoe aangevoerde gronden wordt verwezen naar de aangehechte dagvaarding waarvan de inhoud als hier herhaald en ingelast moet worden beschouwd. Nu gedaagde partij, hoewel zij daartoe naar behoren in de gelegenheid gesteld is, tegen de vordering van eisende partij geen verweer heeft gevoerd, moet worden uitgegaan van de juistheid van de feiten die eisende partij aan de vordering ter grondslag heeft gelegd. Deze feiten vormen naar het oordeel van de kantonrechter een toereikende grondslag voor de vordering, zodat deze kan worden toegewezen, met dien verstande dat de wettelijke rente slechts zal worden toegewezen over de hoofdsom en dat aan gedaagde partij een ontruimingstermijn van drie dagen zal worden gegeven.
De door eisende partij gevorderde machtiging om de ontruiming zelf uit te voeren, zal worden afgewezen, omdat de bevoegdheid tot reële executie van de veroordeling tot ontruiming reeds voortvloeit uit de artikelen 555 e.v. en artikel 444 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Als in het ongelijk gestelde partij dient gedaagde partij te worden veroordeeld in de proceskosten.
De kantonrechter heeft hierop het volgende als beslissing genomen:
Dit vonnis is gewezen door kantonrechter en in openbaar besproken in bijzijn van de griffier.
De start-up is aansprakelijk gehouden voor het betalen van de openstaande achterstand van de huurkosten. Hiernaast hebben wij er ook voor gezorgd dat zij de boete van meer dan 100.000 euro hebben overgemaakt naar onze klant (verhuurder in kwestie).
Veel mensen zijn er niet van bewust dat zich kunnen beroepen op het boetebeding in het contract van de huurder. Zeker wanneer u dit indient tegen een zakelijke partij, zijn uw kansen op succes groot. Zorg er dus voor dat u goed bent ingelicht en dat u beschikt over de juiste juristen die u kunnen begeleiden. Als de verhuurder het in dit geval zelf had geregeld, was hij ruim 100.000 euro armer geweest.
Tip! Bent u benieuwd wat wij voor uw zaak kunnen betekenen? Laat ons vrijblijvend een risicoanalyse maken, waarbij we kijken of het voor u haalbaar is om uw geld terug te vorderen! Vul onderstaand formulier in of bel met een van onze huurspecialisten voor vrijblijvend advies op: 070 762 0330.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact op!
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct