Home PageAannemer failliet: wie betaalt nu de eindafrekening?

Aannemer failliet: wie betaalt nu de eindafrekening?

Vermoed u dat uw aannemer in de toekomst failliet gaat? Helaas zien wij steeds vaker dat de aannemer failliet gaat, terwijl het werk nog niet is afgerond. Met regelmaat wordt er gekozen voor een andere partij die de zaak alsnog kan afmaken. Hier zitten natuurlijk niet voorziene kosten aan verbonden, die hoog kunnen oplopen. Gelukkig wordt u hierin goed beschermd door de wet. Onze incasso specialist verteld meer over een vonnis wat laatst is uitgevoerd.

Aannemer failliet tijdens het proces – wat nu?

In deze zaak was de aannemer failliet gegaan voordat het huis dat hij voor zijn opdrachtgever zou bouwen gereed was. Deze situatie kwam hierna bij de curator te liggen. Hij moest een oordeel vellen over de nakoming van de aannemingsovereenkomst.

Curator stelt aansprakelijkheid vast

Een curator is een door de rechter benoemde verantwoordelijke – meestal een advocaat – die bij een faillissement de openstaande (geld)zaken behartigd. De curator stuurde in dit geval de opdrachtgever de eindafrekening. Deze eindafrekening werd betwist door de opdrachtgever, aangezien de werkzaamheden door het failliet gaan van de aannemer niet naar behoren waren uitgevoerd. Het is erg belangrijk om te weten of de opdrachtgever akkoord was gegaan met de eindafrekening, in verband met het verweer.  De curator kon bevestigen dat de toezichthouder van de opdrachtgever de eindafrekening had geaccordeerd.

Is de opzichter bevoegd om goedkeuring te geven wat betreft de eindafrekening?

De opdrachtgever heeft contact gehad met een derde partij om toezicht te houden op het project, dit betreft de opzichter. De opdrachtgever en de opzichter hebben een algemene overeenkomst gesloten waarin wordt vastgesteld wat de bevoegdheden van de toezichthouder daadwerkelijk zijn. De opzichter voert de bouwadministratie uit. Desalniettemin, de opdrachtgever is verantwoordelijk voor het accorderen van financiële zaken. De curator heeft niet kunnen aantonen dat de opdrachtgever de eindafrekening heeft geaccordeerd. Omdat de waarde van de door de aannemer geleverde prestatie, ten tijde van de faillietverklaring, moeten worden vastgesteld, neemt de rechtbank het over. De rechtbank zal in deze procedure de hoogte van de eindafrekening moeten vaststellen. Hierbij dienen de overige kosten alsnog door de opdrachtgever te worden voldaan.

Uitspraak rechtbank

Volgens de rechtbank heeft de curator onvoldoende gemotiveerd dat de opdrachtgever nog iets verschuldigd is. De advocaat van de opdrachtgever heeft namelijk uitgebreid onderbouwd welke werkzaamheden nog niet waren uitgevoerd en wat voor extra kosten zijn ontstaan door deze alsnog uit te laten voeren.

Alles bij elkaar genomen kan de rechtbank niet vaststellen dat de opdrachtgever overige kosten verschuldigd is. De vordering van de curator wordt aldus afgewezen.

Samengevat – wat betekent dit voor u?

Als u zich in een dergelijke situatie bevindt waarin uw aannemer failliet is, zoals de opdrachtgever hierboven, kan er veel onduidelijkheid zijn over de stappen die u moet ondernemen. Was de eindafrekening niet aangevochten door de opdrachtgever, noch verklaard dat er extra onvoorziene kosten waren, door de opdracht alsnog te laten uitvoeren, kon het heel anders zijn afgelopen. Zorg altijd dat alles zo volledig mogelijk is vastgelegd en naderhand goed wordt bekeken.

Hulp Invorderingsbedrijf bij faillissement aannemer

Wanneer een aannemer failliet gaat tijdens het project, lijdt de opdrachtgever altijd schade. Deze schade kan al snel hoog oplopen. als opdrachtgever kunt u dit voorkomen door u aan te sluiten bij een garantiefonds, hierbij heeft u de garantie dat het werk hoe dan ook zal worden afgerond. Ook geeft dit de zekerheid dat wanneer uw project niet naar wens wordt opgeleverd, het alsnog zal worden gedaan zoals u dit voor ogen had. Per bedrijf kan het verschillen wie wat zal moeten betalen.

Invorderingsbedrijf kunt u adviseren bij het sluiten van een garantiefonds en het aanvechten van een onterechte eindafrekening. Wij weten als geen ander hoe wij een vordering moeten incasseren in de bouw. Met onze 6 jaar expertise op het gebied van incasso in de bouw, hebben wij al vele organisaties hierbij mogen begeleiden. Bent u ons volgende succesverhaal? Neem snel contact op met onze klantenservice 070 762 0330 of mail naar info@invorderingsbedrijf.nl

Hulp bij het faillissement van uw aannemer?

Vul uw gegevens in en plan uw gratis consult.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Aannemer failliet
    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op