Home PageAanbouw verzakt, wie is er nu verantwoordelijk?

Aanbouw verzakt: wie aansprakelijk?

Als koper van een woning komt u er na een lange tijd achter dat de aanbouw verzakt is, denk hierbij aan merkbaar scheve vloeren, scheuren in muren en vloeren, klemmende deuren en ramen, enzovoort. Kan jij dan als koper dan aankloppen bij de verkoper? Lees hier verder over het besluit van de rechter.

Achtergrond van de casus: aanbouw verzakt

We duiken terug in de tijd, naar één van de vonnissen die we op de voet gevolgd hebben. Richard had op 23 april 2009 een woning gekocht van Henk-Jan. Op 12 september 2015 wordt er een lekkage in de woning geconstateerd na het verwijderen van het vloermateriaal, waardoor een scheur over de volle breedte van de serre wordt ontdekt. Bij nader onderzoek wordt er geconstateerd dat de serre niet met palen is onderheid. Dit heeft inklinking en zetting van de grond als gevolg.

Aanbouw verzakt wie aansprakelijk?

Woning voldeed niet aan de verwachting

In de koopovereenkomst van Richard staat omschreven dat de woning hoort te beschikken over alle gebruikelijke eigenschappen voor ‘normaal gebruik’. Daarom stelt Richard Henk-Jan aansprakelijk voor de schade met een beroep op non-conformiteit; wat inhoudt dat een verkochte zaak niet de eigenschappen bezit die de koper op de grond van de koopovereenkomst mocht verwachten.

Oordeel van het Gerechtshof

Op 22.08.2016 gaf het gerechtshof in Rotterdam aan dat er een succesvol beroep op non-conformiteit gedaan wordt, als er bewezen wordt dat de verzakking of zetting een ‘normaal gebruik’ van de woning in de weg staat.

Met ‘normaal gebruik’ wordt bedoeld dat de woning leefbaar moet zijn, zonder onaanvaardbare overlast of dat de constructieve veiligheid van de woning in gevaar komt.

Richard heeft volgens de rechter in Rotterdam niet of onvoldoende onderbouwd dat de zakking van de vloer in de serre van de woning een normaal gebruik in de weg staat; de rechter stelt dat de geringe zakking hiervoor onvoldoende is. Het hof wijst daarom ook het beroep van Richard op non-conformiteit af. Henk-Jan wordt niet aansprakelijk gesteld voor de schade.

Voor 16:00 uur uw zaak ingediend, dezelfde werkdag actie!

Reactie vanuit verkoper

Richard probeert alsnog de zaak te redden; hij probeert te stellen dat Henk-Jan wist of hoorde te weten dat de fundering van de serre gebrekkig was en dat Richard hem had moeten informeren. Ook dit wordt afgewezen door het hof, omdat het niet vaststond dat de fundering van de serre daadwerkelijk gebrekkig was.

Aanbouw verzakt, wat nu?

U heeft vast niet dagelijks te maken met een verzakte aanbouw. Als u de aanbouw wilt laten herstellen en/of een schadevergoeding wilt eisen, is het daarom verstandig om hiervoor de hulp van een professional in te schakelen. Het gaat tenslotte niet om een klein bedrag en uw algemene voorwaarden kunnen u ook niet helpen. De juristen van Invorderingsbedrijf hebben ruime ervaring met dit soort zaken en staan u graag bij tijdens een gerechtelijke procedure.

Onze incassojuristen

In 10 jaar tijd is Invorderingsbedrijf uitgegroeid tot wereldwijde marktleider op het gebied van incasso. “Wij gaan verder waar anderen stoppen”.

Tijdens een juridische procedure wordt u als schuldeiser bijgestaan door ons team van ervaren incassojuristen.

mr. Wesley Boeters

Incassojurist

mr. May Leung

Incassojurist

Samengevat: bewijsmateriaal noodzakelijk

Door het gebrek aan bewijsmateriaal in deze zaak heeft Richard niet kunnen vaststellen, noch bewijzen, dat het gebrek een tekortkoming vanuit de verkopers kant was.

Wanneer je als koper een beroep doet op non-conformiteit, moet je kunnen aantonen met bewijs dat er sprake is van onaanvaardbare overlast of dat de constructieve veiligheid van de woning in gevaar is.

Volgens de rechter is een verkoper niet aansprakelijk als alleen de fundering onder de aanbouw verzakt is en de woning zonder te veel overlast bewoond kan worden.

Invorderingsbedrijf gaat verder waar anderen stoppen

Is er iets niet conform aan uw aanbouw en had de verkoper dit moeten laten weten, of hier iets aan moeten doen? Wij helpen u graag verder. Ons team beschikt over jarenlange ervaring met soortgelijke zaken, zo krijgt u een vaste contactpersoon toegewezen bij wie u altijd terecht kunt voor al uw vragen. Met Invorderingsbedrijf staat u sterker.

Komt u er niet uit? Dan gaan wij verder waar andere stoppen. Invorderingsbedrijf werkt nauw samen met geselecteerde gerechtsdeurwaarders, incasso advocaten en andere specialisten. Zo staat Invorderingsbedrijf garant voor kwaliteit. Verder hebben wij een landelijke deurwaarders dekking en beschikken wij over een landelijk partnernetwerk waardoor het niet uitmaakt waar de debiteur zich bevindt. Zo hoeft u niet bij verschillende partijen terecht en kan alles onder één dak geregeld worden.

Juridisch advies over fundering of aanbouw verzakt?

Wilt u juridisch advies of heeft u vragen over verzakking van een aanbouw? Ons team is al jaren gespecialiseerd in verbintenissenrecht en de incasso van onverschuldigd betaalde bedragen hierdoor weten we precies welke maatregelen we moeten nemen om jouw zaak tot een geslaagd einde te brengen.  

Verder beschikken onze incassopartners over eigen juristen met een ruime ervaring op het gebied van het verbintenissenrecht en de incasso van onverschuldigd betaalde bedragen en weten precies welke maatregelen genomen moeten worden voor een succesvolle incasso. Vul het onderstaand formulier in en wij nemen direct contact op. Liever direct iemand spreken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330 of info@invorderingsbedrijf.nl.

Juridisch advies over aansprakelijkheid bij verzakte aanbouw?

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Aanbouw verzakt wie aansprakelijk

  FAQ: Veelgestelde vragen over verzakte aanbouw of fundering

  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op