Home PageAanbouw verzakt, wie is er nu verantwoordelijk?

Aanbouw verzakt, wie is er nu verantwoordelijk

Als koper van een woning kom je er na enige tijd achter dat de fundering van de aanbouw niet in orde is. Kan jij als koper dan aankloppen bij de verkoper? Lees hier verder over het besluit van de rechter…

Achtergrond van de casus

We duiken 10 jaar terug in de tijd, naar één van de vonnissen die we op de voet gevolgd hebben. Richard had op 23 april 2009 een woning gekocht van Henk-Jan. Op 12 september 2015 wordt er een lekkage in de woning geconstateerd na het verwijderen van het vloermateriaal, waardoor een scheur over de volle breedte van de serre wordt ontdekt. Bij nader onderzoek wordt er geconstateerd dat de serre niet met palen is onderheid. Dit heeft Inklinking en zetting van de grond als gevolg.

Woning voldeed niet aan de verwachting

In de koopovereenkomst van Richard staat omschreven dat de woning hoort te beschikken over alle gebruikelijke eigenschappen voor ‘normaal gebruik’. Daarom stelt Richard Henk-Jan aansprakelijk voor de schade met een beroep op non-conformiteit; wat inhoudt dat een verkochte zaak niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten.

Oordeel van het Gerechtshof

Op 22.08.2016 geeft het gerechtshof in Rotterdam aan dat als er een succesvol beroep op non-conformiteit gedaan wordt, er bewezen moet worden dat de verzakking of zetting een normaal gebruik van de woning in de weg staat.

Met ‘normaal gebruik’ wordt bedoeld dat de woning leefbaar moet zijn, zonder onaanvaardbare overlast of dat de constructieve veiligheid van de woning in gevaar komt.

Richard heeft volgens de rechter in Rotterdam niet of onvoldoende onderbouwd dat de zakking van de vloer in de serre van de woning een normaal gebruik in de weg staat; de rechter stelt dat de geringe zakking hiervoor onvoldoende is. Het hof wijst daarom ook het beroep van Richard op non-conformiteit af. Henk-Jan wordt niet aansprakelijk gesteld voor de schade.

Reactie vanuit verkoper

Richard probeert alsnog de zaak te redden; hij probeert te stellen dat Henk-Jan wist of hoorde te weten dat de fundering van de serre gebrekkig was en dat Richard hem had moeten informeren. Ook dit wordt afgewezen door het hof, omdat er niet vast stond dat de fundering van de serre daadwerkelijk gebrekkig was.

Samengevat – Bewijsmateriaal noodzakelijk

Door het gebrek aan bewijsmateriaal in deze zaak heeft Richard niet kunnen vaststellen, noch bewijzen, dat het gebrek een tekortkoming vanuit de verkopers kant was.

Wanneer je als koper een beroep doet op non-conformiteit, moet je kunnen aantonen met bewijs dat er sprake is van onaanvaardbare overlast of dat de constructieve veiligheid van de woning in gevaar is.

Volgens de rechter is een verkoper niet aansprakelijk als alleen de fundering onder de aanbouw verzakt is en de woning zonder te veel overlast bewoond kan worden.

Invorderingsbedrijf B.V. gaat verder waar andere stoppen!

Is er iets niet conform aan jouw huis en had de verkoper dit moeten laten weten, of hier iets aan moeten doen? Wij helpen u graag verder. Met het Invorderingsbedrijf staat u sterker.

De incassospecialisten van het Invorderingsbedrijf hebben een schat aan ervaring en kennis. Wij kijken graag samen met u naar uw zaak en helpen u door het proces.

Bel nu naar ons hoofdkantoor op het volgende nummer:
070 762 0330, dan kunnen we samen kijken hoe we u in de goede richting kunnen sturen.

Wilt u hulp bij een geschil met uw verhuurder?

Vul uw gegevens in en plan uw gratis consult.  Bent u een particulier of een onderneming?
  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage
  Roderick visser
  Roderick Visser
  Ik ben zelf als ondernemer al jaren actief binnen de bouw. Ik heb erg veel last gehad van hoofdaannemers die niet betalen binnen de termijnen, erg vervelend want ik moet ook me rekeningen betalen. Het Invorderingsbedrijf heeft mij hiermee geholpen. Ook heeft het Invorderingsbedrijf met succes een bedrag terug gehaald wat ik voor mezelf al had afgeschreven en waar mijn oude incasso partner niets mee kon. Het kan dus toch! Bedankt!
  Lees meer

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op