Home PageMakelaar aansprakelijk stellen

Makelaar aansprakelijk stellen voor fouten

Het komt soms voor dat een makelaar een fout maakt en dat u of een andere partij daardoor schade lijdt. De makelaar vermeldt bijvoorbeeld verkeerde informatie over het woonoppervlak of licht u als koper niet in over verborgen gebreken. In bepaalde gevallen kunt u de makelaar aansprakelijk stellen voor de schade die u daardoor lijdt.

Uw makelaar aansprakelijk stellen?

Vul uw gegevens in en een van onze juristen neemt contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Aansprakelijkheid makelaar

    Aansprakelijkheid makelaar ten opzichte van opdrachtgever

    Een makelaar sluit een bemiddelingsovereenkomst met de opdrachtgever. De opdrachtgever is vaak degene die een woning te huur of te koop aanbiedt (verkoopmakelaar), maar kan ook de woningzoekende zijn (aankoopmakelaar). 

    Er bestaat dus een overeenkomst tussen deze partijen. Als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt, levert dat een wanprestatie op. Als een wanprestatie van een makelaar zorgt voor schade, dan kan de opdrachtgever hem daarvoor aansprakelijk stellen.

    De wet bepaalt daarbij dat u er als opdrachtgever op mag vertrouwen dat de opdrachtnemer (de makelaar) de normen van een ‘redelijk bekwaam‘ en ‘redelijk handelend vakgenoot‘ in acht neemt. Daarbij wordt per geval gekeken naar de omstandigheden, waaronder de aard en inhoud van de opdracht, de positie van de opdrachtnemer en de aard en ernst van de betrokken belangen.

    Aansprakelijkheid makelaar jegens derden

    Als een verkoper een makelaar inschakelt dan heeft de kopende partij geen overeenkomst met die makelaar gesloten. Er kan dus ook geen sprake zijn van een wanprestatie jegens de koper. Dat betekent gelukkig niet dat de koper de makelaar niet aansprakelijk kan stellen als die een fout maakt. 

    Dit kan op basis van een onrechtmatige daad. Dit is een handeling die in strijd is met de wet of hetgeen in het maatschappelijk verkeer als juist wordt beschouwd. Daar is bijvoorbeeld sprake van als de makelaar bewust informatie achterhoudt of onjuist informatie verstrekt. Hiervoor hoeft er geen overeenkomst te bestaan tussen de betrokken partijen.

    Het is belangrijk om te onthouden dat de rechter bij iedere zaak afzonderlijk afweegt of een makelaar de vereiste zorgvuldigheid in acht heeft genomen en in hoeverre hij verantwoordelijk is voor eventuele schade. Daarbij worden alle specifieke omstandigheden in ogenschouw genomen.

    Informatieplicht van de makelaar

    Een makelaar heeft namelijk een informatie- en mededelingsplicht ten opzichte van de koper. Dat betekent dat hij de juiste informatie moet verstrekken en bijvoorbeeld ook alle bekende gebreken moet melden aan de koper. Hiervoor moet de makelaar verplicht informatie inwinnen bij de verkoper, bijvoorbeeld door een vragenlijst te verstrekken. De makelaar mag er volgens de Hoge Raad in beginsel vanuit gaan dat de informatie die de verkoper verstrekt juist is.

    Aansprakelijkheid makelaar bij verkeerd woonoppervlak

    Wanneer een makelaar verkeerde informatie in de advertentie of verkoopbrochure zet, dan kan de koper daar schade door lijden. De waarde van een woning wordt bijvoorbeeld mede bepaald door het woonoppervlak. Als in de advertentie een verkeerd gebruiksoppervlak staat vermeld, dan betaalt de koper misschien meer dan de woning daadwerkelijk waard is. 

    De verkopende makelaar kan aansprakelijk gesteld worden voor dergelijke fouten. Daarbij moet wel worden gekeken of de makelaar op eigen houtje de onjuiste informatie verstrekt heeft of dat hij zelf foute informatie van de verkoper heeft ontvangen

    Zelfs als de makelaar verkeerde informatie heeft ontvangen van de verkoper, dan is het alsnog mogelijk dat de makelaar aansprakelijk is.

    De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat van een bekwaam handelend makelaar verwacht mag worden dat die het woonoppervlakte eerst opmeet (volgens de NEN-norm 2580) voordat hij de gegevens met potentiële kopers deelt. De makelaar mag er dus niet klakkeloos van uitgaan dat de informatie die een verkoper aanlevert juist is.

    Makelaar aansprakelijk stellen

    Aansprakelijkheid makelaar bij verborgen gebreken

    Een koper koopt een huis in de staat waarin het op dat moment verkeert, inclusief alle gebreken. Alleen als de gebreken pas na de overdracht duidelijk worden en de koper hier niet vanaf had kunnen weten, noemen we dat een verborgen gebrek. De verkoper is in beginsel aansprakelijk voor een verborgen gebrek.

    Toch zijn er ook situaties waarin een makelaar voor een verborgen gebrek aansprakelijk gesteld kan worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als de verkopende partij het gebrek wel heeft laten zien aan de makelaar, maar de makelaar dit vervolgens niet aan de koper meldt.

    Aansprakelijkheid makelaar bij gebruik in strijd met bestemmingsplan

    Een bestemmingsplan bepaalt op welke manier een stuk vastgoed gebruikt mag worden. Niet ieder pand mag bijvoorbeeld permanent bewoond worden. Ook is niet elk soort gebruik toegestaan voor een bijgebouw. Wat voor gebruik in het bestemmingsplan is toegestaan is dus van groot belang voor de koper. 

    Als een makelaar de koper verkeerd informeert over het bestemmingsplan, dan kan de koper hem daarvoor aansprakelijk stellen. 

    Zo bepaalde de rechter bijvoorbeeld dat een aannemer aansprakelijk was toen een pand dat hij had geadverteerd als “woning” en “voormalige boerderij” volgens het bestemmingsplan niet particulier bewoond mocht worden. Dit terwijl de makelaar ervan op de hoogte was dat de koper de woning wel particulier wilde gaan bewonen. 

    De makelaar was ervan uitgegaan dat de gemeente particuliere bewoning zou gedogen. Hij had de koper hier niet over ingelicht. De rechter veroordeelde de makelaar daarom tot het vergoeden van de kosten die de koper moest maken om het bestemmingsplan te wijzigen.

    Makelaar aansprakelijk voor nieuwe huurder

    Makelaars worden ook ingeschakeld om huurders of huurwoningen te vinden. Maar wat als een makelaar bemiddelt tussen een huurder en verhuurder en de huurder uiteindelijk de huurprijs niet blijkt te kunnen betalen

    Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in 2021 dat de makelaar verantwoordelijk was voor de geleden schade omdat hij de financiële situatie van de huurder niet voldoende had gescreend. Hierdoor, zo oordeelde het hof, had de makelaar de zorgplicht geschonden en was hij aansprakelijk voor de misgelopen huur.

    Andere voorbeelden aansprakelijkheid van een makelaar

    Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog tal van andere situaties waarin een makelaar aansprakelijk gesteld kan worden voor geleden schade. Een makelaar kan bijvoorbeeld ook aansprakelijk zijn als hij:

    • Geen onderzoek naar asbest in de woning.
    • Niet controleert of de waarborgsom op tijd is gestort, waardoor koop niet door kan gaan.
    • Met foto’s in een brochure de indruk wekt dat het onroerend goed bestaat uit twee gebouwen die geheel voor bewoning geschikt zijn terwijl dit feitelijk niet zo is.
    • Nalaat de koper te adviseren een bouwkundig rapport uit te laten voeren of juist adviseert geen bouwkundig rapport te laten opstellen en er achteraf schade ontstaat.
    • De kopende partij niet tijdig wijst op de consequenties van het aflopen van het financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst.
    • Weet dat een pand niet “normaal” gebruikt kan worden en dit niet aan de kopende partij meldt.
    • Onjuiste informatie verstrekt over het gekochte erfpachtsrecht.
    • Niet heeft onderzocht of de gemeente toestemming heeft verleend voor splitsing (bij verkoop van de helft van een woning, bijvoorbeeld een twee-onder-één-kapwoning).
    • Bepaald onderzoek achterwege laat, bijvoorbeeld als het gaat om een recent gewijzigd bestemmingsplan in geval van herontwikkeling.
    • De geworven huurder niet wijst op de geldende huurprijswetgeving en de huurder hierdoor meer huur betaalt dan op basis van het geldende puntensysteem van de Huurcommissie nodig zou zijn.

    Een makelaar aansprakelijk stellen?

    Heeft u schade geleden door een fout van een makelaar? De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen voor u onderzoeken of het mogelijk is om de makelaar aansprakelijk te stellen. Als dat zo is, dan kunnen we de makelaar namens u in gebreke stellen

    Weigert de makelaar de schade te vergoeden? Dan kunnen we een juridische procedure aanspannen. De rechter kan de makelaar vervolgens veroordelen tot het betalen van de schadevergoeding (en alle bijgekomen kosten).

    Schade vorderen

    Om een schadevergoeding te kunnen eisen, is het belangrijk om vast te stellen hoe hoog de geleden schade precies is. Dat is bij huur- en verkoopkwesties rond vastgoed vaak niet eenvoudig. 

    Er moet onder andere worden vastgesteld voor welke schade de makelaar aansprakelijk is en of deze schade ook daadwerkelijk is geleden. Hiervoor moeten soms schaderapporten opgesteld worden of experts worden gehoord.

    De juristen van Invorderingsbedrijf helpen niet alleen met het aansprakelijk stellen van de makelaar, maar ook met het bepalen van de geleden schade. Zo zorgen we dat u daadwerkelijk alle geleden schade vergoed krijgt als de rechter u in het gelijk stelt.

    Juridisch advies nodig?

    Laat uw gegevens achter en een van onze juristen neemt zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Makelaar aanklagen bij schade

      FAQ: Veelgestelde vragen over de aansprakelijkheid van makelaars

      No Cure No Pay Incasso

      Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

      • Géén succes = géén kosten
      • 100% uitkering van de hoofdsom
      • 95% slagingspercentage

      Alstublieft,

      Uw download

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

      Download direct

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op