Home PageMakelaar aansprakelijk bij onjuiste vermelding?

Makelaar aansprakelijk bij onjuiste vermelding?

Kan u een makelaar aansprakelijk stellen als hij onjuiste gegevens verschaft? In dit artikel kijken we naar de aansprakelijkheid van een makelaar bij het vermelden van onjuiste gegevens. Als voorbeeld nemen we een artikel uit 2018 betreft een verkeerd opgemeten oppervlak van een woning. Lees hier snel meer over.

De titel ‘makelaar’

De titel van ‘makelaar’ is al enige jaren niet meer beschermd. Dit houdt in dat iedereen vrij is om de titel van ‘makelaar’ op zich te nemen. Wij gaan in dit artikel uit van een beroepsmatig bemiddeling -en tussenpersoon bij onroerend-goed-transacties.

Nu zijn de meeste makelaars aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen (NVM). Daarnaast is een klein aantal makelaars aangesloten bij de Landelijke Makelaarsvereniging (LMV) of bij de Vereniging Bemiddeling Onroerend goed (VBO). Makelaars die aangesloten zijn bij een vereniging hanteren standaardvoorwaarden die in samenwerking zijn opgesteld met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen huis.

De standaardvoorwaarden

Om te voorkomen dat makelaars onder hun aansprakelijkheid uitkomen door zelf de voorwaarden te bepalen, zijn er standaardvoorwaarden opgesteld. De makelaar dient zich aan de opgestelde regels te houden. Zoals het verstrekken van juiste informatie, op de hoogte zijn of komen van alle mogelijke beperkingen omtrent het huis en nauwkeurig zelf het oppervlak opmeten. De koper mag dus enig vertrouwen hebben in de handelingen die de makelaar verricht.

Een makelaar is dus aansprakelijk als hij of zij niet bekwaam en redelijk handelt. In dat geval schiet de makelaar tekort in de nakoming van de bemiddelingsovereenkomst.

NVM-verkoopmakelaar aansprakelijk door verkeerde meting

In Amsterdam werd er een woning te koop aangeboden via NVM-verkoopmakelaar Brokken voor een verkoopprijs van €415.000,-. In de verkoop brochure van Brokken stond vermeld dat het woonoppervlak c.a. 80m² was. Verder werd er benoemd dat aan de brochure geen rechten kunnen worden ontleend.

Het huis wordt voor de verkoopprijs van €415.000,- gekocht. Een viertal jaar later komt het huis weer in de verkoop. De makelaar van de eerdere koper van de woning stelt vast dat het gebruiksoppervlak slechts c.a. 71m² is. De woning wordt verkocht voor €374.000,-. De eerdere koper spreekt Brokken aan en vraagt een schadevergoeding van €50.000,- vanwege de 9m² oppervlakte die tekort kwam door de meting van Brokken.

De Hoge Raad stelt vast (13.07.2018) dat de meetinstructie bedoeld is om de belangen van kopers te beschermen. Dit houdt in dat kopers er in het beginsel van uit mogen gaan dat een NVM-makelaar de meetinstructie heeft gehanteerd en de genoemde gebruiksoppervlakte overeenstemt met de netto woonoppervlakte van de woning. De benoemde meetinstructie geldt al sinds 15 juni 2010.

Brokken beroept zich nog op de in de brochure opgenomen regel; dat er geen rechten ontleend aan kunnen worden. Ook dit hielp hem niet. Dit is volgens de Hoge Raad onvoldoende specifiek om afbreuk te kunnen doen aan het vertrouwen dat de kopers mogen hebben. Brokken is dus aansprakelijk.

Conclusie

De eerdere koper van het huis zegt dat hij €50.000,- aan schade heeft geleden. De rechter vindt echter dat de prijs niet alleen wordt bepaald door het aantal vierkante meters. Hierdoor komt de schadevergoeding die de makelaar moet betalen op schattenderwijs €10.000,-.

Aansprakelijkheid makelaar

In het bovenstaande voorbeeld leed de koper, ofwel een derde, schade ten gevolge van een fout van de makelaar. Hierdoor kan de schade niet gebaseerd worden op het niet nakomen van een (bemiddelings)overeenkomst. De schadeclaim wordt gebaseerd op een onrechtmatige daad.

Als u als koper of verkoper zelf de makelaar inschakelt dan bent u de opdrachtgever en is de makelaar de opdrachtnemer. De makelaar dient de gegeven opdracht goed uit te voeren. Voor de rechtspraak houdt dit in dat de makelaar ‘redelijk bekwaam’ en ‘redelijk handelend’ te werk gaat, zoals zijn vakgenoot ook zou doen. De maatstaaf voor een makelaar is dus zijn of haar vakbroeders.

In het artikel Makelaar aansprakelijk stellen, vertellen wij u graag meer over de aansprakelijkheid van makelaars.

Aansprakelijkheid makelaar bij tuchtrecht of geschillencommissie

Makelaarsverenigingen zoals NVM, VBO en LMV hebben ieder een eigen verenigingstuchtrecht. Zoals eerder vermeld kennen deze verenigingen standaardvoorwaarden. De tuchtrechter dient deze te waarborgen.

Vaak kan men tegenwoordig de zaak ook voorleggen bij de Geschillencommissie Makelaardij en de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. Deze procedures kosten vaak minder tijd en geld.

Makelaar aansprakelijk stellen?

Heeft u schade geleden door het toedoen van uw makelaar? En u wilt hem of haar aansprakelijk stellen? Eventueel de schade laten berekenen? Neem vrijblijvend contact op met Invorderingsbedrijf B.V. via ons telefoonnummer: +31 70 762 0330, of stuur ons een e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.

Makelaar aansprakelijk stellen?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct