Stel u bent op zoek naar een woning. De makelaar bevestigt middels een appje dat de woning voor u zal zijn. Is een WhatsApp een rechtsgeldige overeenkomst? Dit is de vraag die menig koper zichzelf afvraagt. Wat zegt het wetsartikel (Artikel 7:2 BW) en hoe zit het verbintenissenrecht in elkaar? “Een bevestiging via Whatsapp wordt wereldwijd steeds vaker gezien als geldige overeenkomst, ondanks dit geen wettige overeenkomst is. Mensen denken door een bevestiging zwart op wit dat deze ook meteen een geldigheid heeft, maar komen van een koude kermis thuis als ze horen dat een toezegging op WhatsApp geen officiële overeenkomst is.
Enkele weken geleden kwam het voor dat een verkoper contact onderhield met de koper van zijn huis. De koper wilde de woning graag kopen van de particulier en kwam met een bod, waarmee de verkoper instemde. Middels een “appje” aan de koper maakte de verkoper dit kenbaar. De koper zag deze instemming als een rechtsgeldige overeenkomst en ging ervan uit dat hij zojuist woning had gekregen. Na dagen bedenktijd besloot de verkoper toch de koop niet door te laten gaan. De koper ging hiermee niet akkoord en hield vast aan de app waarin de verkoper had toegezegd dat de koop rondgemaakt kon worden. Hij was van mening dat ook een toezegging voldeed als een rechtsgeldige overeenkomst. Deze toezegging via WhatsApp is géén officiële rechtsgeldige overeenkomst en dus kwam er een rechtszaak aan te pas.
Nadat beide partijen in gesprek gingen met elkaar over de koop die niet doorging ontstond enige onenigheid en besloot de koper een advocaat in de arm te nemen. Volgens de advocaat van de koper heeft de verkoper middels een toezegging via Whatsapp voldaan als een rechtsgeldige overeenkomst. De appwisseling bestond uit enkele vragen vanuit de koper en een bevestiging van de verkoper: ‘ Overeenkomst gelezen en goedgekeurd. Wordt toegestuurd met onze handtekening.’
De advocaat verklaarde deze laatste zin als rechtsgeldige overeenkomst en vorderde een nakoming van het koopcontract. Maar wat zei de rechter hierover?
De rechter was van mening dat een Whatsapp geen officieel rechtsgeldige overeenkomst was tussen beide partijen en wees de vordering af. De rechter beoordeelt een getekende koopovereenkomst als onderhandse overeenkomst en dus is deze overeenkomst niet rechtsgeldig, daar deze niet betekend is. Een Whatsapp bericht is op grond van artikel 156 lid 1 geen rechtsgeldige overeenkomst. Wel gaf de rechter de koper gelijk dat de verkoper wel degelijk een toezegging had gedaan middels de app, maar dat dit niets zegt over een eventuele overeenkomst. De rechter was van mening dat zonder schriftelijkheidsvereiste er geen rechtsgeldige overeenkomst was.
Wij helpen u graag verder als het gaat om een rechtsgeldige overeenkomst. Hiervoor zijn de handtekeningen nodig van alle betrokken partijen. Omdat elke situatie anders is, horen we ook graag uw verhaal. Wij dragen zorg tijdens het gehele proces met onze totaaloplossing. Onze specialisten zijn goed op de hoogte van verbintenisrechten en kunnen u zo optimaal van hulp zijn.
Vul uw gegevens in en wij gaan aan de slag
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!