Home PageWat is retentierecht en hoe oefent u dit uit?

Wat is retentierecht en hoe oefent u dit uit?

Wat is het retentierecht? 

 

Het retentierecht geeft u als schuldeiser het recht om een roerend goed wat u onder u heeft bij u te houden, zolang prestatie of inspanning onbetaald is gebleven. Stel, uw auto is kapot en u laat deze repareren bij een garage. Met het retentierecht mag de monteur uw auto houden totdat u de reparatie betaald heeft. Het retentierecht is dus eigenlijk een geval van ‘gelijk oversteken’.

Als het retentierecht op de juiste manier wordt ingezet dan kunnen ook de kosten die u heeft gemaakt omtrent de aangebrachte zaak worden doorberekend op de debiteur. Echter heeft het retentierecht ook zijn valkuilen. Dit betekent dat u als schuldeiser ook een bepaald risico loopt.

Download voorbeeldbrief retentierecht

Wilt u het retentierecht inzetten? Download dan onze voorbeeldbrief.  Bent u een particulier of een onderneming?  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met deprivacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Waar is het retentierecht op uit te oefenen?

  Wanneer u het retentierecht wilt uitoefenen is dit mogelijk op zowel roerende als onroerende zaken. Het is wel goed om even uit te zoeken of de reden voor het retentierecht gegrond is om het daadwerkelijk te gebruiken.

  Welke voorwaarden zijn er voor het retentierecht:
  Het uitoefenen van het retentierecht heeft een bepaald aantal voorwaarden waaraan een schuldeiser zal moeten voldoen. Dit zijn de volgende twee belangrijke punten:

  1. De vordering moet opeisbaar zijn

  Het retentierecht mag pas worden uitgevoerd wanneer de schuldeiser de vordering opeisbaar heeft. Opeisbaar houdt in dat de betalingstermijnen zijn verstreken en de vordering uiteindelijk in gerechtelijke handen zou moeten komen. Weliswaar zijn er ook enkele bijzonderheden waardoor een vordering niet opeisbaar hoeft te zijn. Wanneer de debiteur een gegronde reden heeft om niet te betalen of als hij aangeeft helemaal niet te zullen betalen zijn enkele voorbeelden van een bijzondere omstandigheid.

  2. Er moet voldoende samenhang zijn

  Het tweede punt houdt in dat de opeisbare vordering voldoende samenhang moet hebben met de (on)roerende zaak. Bij het leveren van een dienst waar de debiteur niet voor betaalt, kunt u als schuldeiser alleen het retentierecht uitoefenen op de geleverde dienst -en niet op de nevenzaken die er een klein onderdeel (niet voldoende) van de hoofdzaak zijn.

  Wanneer u het retentierecht wil uitoefenen dient u op een rechtmatige manier de zaak onder uzelf te hebben verkregen. In het merendeel van de gevallen de zaak voor de geleverde dienst wordt onder de schuldeiser gebracht. Dit komt doordat u als schuldeiser de vordering nog onder uzelf houdt, totdat de debiteur heeft voldaan aan de betaling.

  Hoe is het retentierecht uit te voeren?

  Het retentierecht is uit te oefenen wanneer de schuldeiser de macht uitoefent over een te behandelen zaak die betrekking heeft op een vordering. Dit moet overigens duidelijk te kennen zijn gegeven bij derden. Derden dienen dit te weten, daar ook zij aansprakelijk kunnen worden gesteld door de schuldeiser. Bezittingen zoals een fiets of een horloge zijn roerende zaken. Deze roerende zaken kunnen niet eenvoudig worden teruggegeven, waardoor het retentierecht goed uit te oefenen is.

  Retentierecht kan bij onroerende zaken bekend worden gemaakt aan derden via uitingen op de plaats van het uit te oefenen retentierecht. In de bouw zal dit dus op een hek zijn waar gewerkt wordt in combinatie met een verbod de locatie te betreden. Het is aan te raden om van deze bewijsstukken foto’s te maken. Dit kan dienen als bewijslast wanneer derden enige rechten verkrijgen op de onroerende zaak. De zaak feitelijk van u maken gaat gemakkelijk wanneer u dit via het kadaster laat vastleggen middels uw bewijzen van de borden op de locatie.

  Referentierecht uitvoeren

  Iedereen kan het retentierecht uitoefenen

  Het retentierecht is door een ieder uit te oefen, wel is het belangrijk dat er volledige zekerheid nodig is. Niet alleen om daadwerkelijk de actie te ondernemen, maar ook om te bekijken of het eventuele gewenste resultaat behaald kan worden. Twijfel dus niet en vraag vrijblijvend om een gepast advies.

  Wij kunnen u hierbij helpen

  Onze juridische medewerkers zijn gespecialiseerd op het gebied van retentierecht. Zij kunnen u dus ook een gepast advies gegeven wanneer dit het best toe te passen is. Heeft u momenteel een (on)roerende zaak lopen en twijfelt u om het retentierecht uit te oefenen op uw zaak. Neem dan eens contact op met een van onze juridische specialisten om u te laten adviseren.

  Bent u benieuwd hoe u het retentierecht kunt inzetten? Onze incassojuristen beantwoorden al uw vragen

  De gemaakte kosten kunnen namelijk hoog oplopen. Hierbij kunt u denken aan gemaakte kosten voor bijvoorbeeld het niet tijdig leveren van een dienst, waar van tevoren afspraken over zijn gemaakt. Wanneer het retentierecht niet goed wordt toegepast door u, handelt u niet zoals het zou moeten. Dit betekent dat u dan de gemaakte schade aan de debiteur zal moeten terugbetalen. Het is daarom allerbelangrijkst dat u uw advocaat allereerst een advies laat uitbrengen hoe uw zaak het best op te pakken is.

  Vaak is het verstandig om de jurist een juiste beoordeling te laten maken. Het kan namelijk ook zijn dat iemand het retentierecht op u uitoefent. Dan is het goed om uw eigen jurist uit te laten zoeken of dit correct, en volgens de wet gegrond is.

  Gratis adviesgesprek?

  Vul uw gegevens in en we bespreken samen (vrjiblijvend) uw zaak   Bent u een particulier of een onderneming?
   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   FAQ: Veelgestelde vragen over referentierecht

   In tegenstelling tot de wettelijke bepalingen van certificaten, voorziet de wet niet expliciet in citeren. U bent niet verplicht om referenties te geven, ook niet als uw medewerker daar toestemming voor heeft gegeven of daarom heeft gevraagd.

   Een goede referentie wordt zorgvuldig gekozen. Het moet iemand zijn die veel weet van uw prestaties, dus al lang met u samenwerkt en een goede band met u heeft. Het is ook belangrijk dat de persoon eerlijk is over wat uw sterke punten zijn en waar er ruimte is voor verbetering.

   Controleer referenties alleen met uw toestemming

   Zo bepaal je zelf wie er over je functioneren in vorige banen mag spreken. Natuurlijk kies je mensen die goede dingen over je zullen zeggen. Begin met te vragen of de persoon je instructeur wil zijn.

   Waarom zijn referenties belangrijk? Referenties zijn erg belangrijk. Goed voor jou en goed voor je nieuwe werkgever. Dit verhoogt uw kansen op het krijgen van de baan die u wilt, en nieuwe werkgevers ontvangen waardevolle informatie over uw prestaties.

   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage

   Onze incassojuristen & adviseurs

   linkedin

    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op