Home PageSchriftelijk failliet verklaren

Schriftelijk failliet verklaren

De Rechtspraak overgestapt op schriftelijk failliet verklaren

Het klinkt gelijk zo zwaar, uw debiteur failliet laten verklaren. Eigenlijk is dat ook helemaal niet wat u wilt. Wat u wilt, is betaald worden. En daarom leggen wij uit waarom het faillissement aanvragen van uw debiteur het #1 incassomiddel is voor onbetwiste B2B vorderingen. U wilt toch ook uw geld ontvangen?

Schriftelijk failliet verklaren: nu kan het wel

We hebben onszelf menigmaal afgevraagd, waarom er telkens een incasso advocaat naar de zitting moet om te zeggen, “Ja, de schuldeiser wil echt dat deze debiteur failliet gaat“, ook wel het persisteren genoemd. In verband met het uitbreken van de Coronacrisis worden de faillissementszaken sinds deze week schriftelijk afgehandeld.

Zo ging het tot voor kort:

  1. De incasso advocaat dient een verzoekschrift tot faillietverklaring in (faillissementsrekest), in viervoud;
  2. De rechtbank stuurt een set naar de debiteur (aangetekend) en roept op om op de zitting te komen (de rechtbank bepaalt een behandeldatum). Op die dag is het beurt: failliet of niet?
  3. Er komt een zitting, de incasso advocaat van de verzoeker is er maar ook de debiteur;
  4. Een faillissement volgt, maar meestal komt het niet zover: de debiteur betaalt daags voor de zitting alsnog de hoofdsom inclusief de kosten. En dat scheelt!

Schriftelijk failliet verklaren: zo gaat dat nu

En zo gaat het nu:

  1. De incasso advocaat dient een verzoekschrift tot failliet verklaring in (faillissementsrekest), in viervoud;
  2. De rechtbank stuurt een set naar de debiteur (aangetekend) en roept op om schriftelijk te antwoorden op het verzoek. Er wordt een termijn gesteld;
  3. Ondertussen mag de incasso advocaat van de schuldeiser het verzoek verder aanvullen met een formulier;
  4. De particuliere debiteur krijgt een uitgebreide toelichting over het schriftelijk failliet verklaren en de keuze om te opteren voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Presonen (WSNP);
  5. Er komt een zitting, althans de rechter behandelt de zaak. Er is niemand, alleen een rechter en een griffier. Er zijn ook twee formulieren: die van uw incasso advocaat en van de debiteur. De incasso advocaat moet telefonisch bereikbaar zijn tijdens de behandeling;
  6. Wordt er voorafgaand aan de zitting toch betaald? Dan trekt de incasso advocaat de zaak in en gaat uw debiteur niet failliet.

Voordelen schriftelijk failliet verklaren (coronamaatregel)

  1. Goedkoop, immers geen fysieke zitting met wachttijd, behandeling en reiskosten
  2. Snel, meerdere faillissementen per week behandeld door het gerecht (geen zittingen meer)
  3. Duidelijk, het is vooraf duidelijk met welke verweermiddelen uw debiteur komt. Waarom betaalt hij niet? Wellicht moeten we aan de hand van die antwoorden de incassostrategie wijzigen.
  4. Effectief, want het aanvragen van het faillissement dwingt uw debiteur tot een keuze: betalen (of betaling via een regeling) of failliet gaan.

Let op! Het aanvragen van het faillissement van uw debiteur zorgt ervoor dat u qua incassostrategie een betere positie krijgt dan bijvoorbeeld een andere schuldeiser die gaat dagvaarden of beslagleggen. Het doel is nooit een partij failliet te verklaren, maar om betaling af te dwingen door het opvoeren van de druk voor betaling van uw vordering.

Nog een voordeel: uw debiteur betaalt de kosten van de faillissementsaanvraag

Als uw debiteur betaalt naar aanleiding van de aanvraag van het faillissement, moet hij ook de kosten betalen voor die aanvraag (honorarium procedure plus griffierechten). Doet uw debiteur dat niet, dan is de kans groot dat hij alsnog failliet gaat. Uw debiteur weet dat en betaalt dus doorgaans ook de aanvraagkosten, zodat u geen of zo min mogelijk kosten heeft aan de faillissementsaanvraag.

Maar, als uw debiteur nog steeds niet betaalt als het faillissement is aangevraagd, dan persisteert u in de aanvraag. De incasso advocaat komt er zitting – of in Coronatijd nu handelt de rechtbank de zaak schriftelijk af – en uw debiteur gaat failliet. Er wordt een curator benoemd en die curator moet de aanvraagkosten voor het faillissement met voorrang terugbetalen aan u als schuldeiser, uit de boedel. In de meeste gevallen kost het meest succesvolle incassomiddel u dus niets. De aanvraagkosten faillietverklaring zijn namelijk hoog preferent.

Nog een voordeel: de rechter kan gemakkelijk een betalingsregeling tot stand brengen (extra kans op betaling)

Zoals gezegd behandelt de rechtbank een verzoek tot faillietverklaring schriftelijk. In de formulieren die daarvoor gebruikt worden, moet de incasso advocaat voor uw vordering onderbouwen dat uw debiteur a) in de toestand verkeert opgehouden te zijn met betalen en b) er meerdere schuldeisers zijn (in elk geval één andere). De incasso advocaat kan ook aangeven op het formulier open te staan voor een betalingsregeling. Uw debiteur krijgt ook een formulier in te zullen. Op dit formulier kan uw debiteur aankruisen een betalingsregeling te wensen.

Tijdens de behandeling van de zaak – achter het bureau van de rechter – kan er dan alsnog een regeling tot stand komen. En daar bent u als schuldeiser mee geholpen! Dit is een bijkomend voordeel van de Coronamaatregel schriftelijk failliet verklaren.

Nog een voordeel: bij de aanvraag van het faillissement heeft u géén tweede schuldeiser nodig

De faillissementsaanvraag wordt doorgaans ingediend zonder minimaal een andere schuldeiser te noemen. De zaak wordt door de rechter in behandeling genomen. Uw doel is immers betaling afdwingen (niet failliet verklaren). Komt het daadwerkelijk tot een zitting of tot schriftelijk failliet verklaren, dan is een tweede schuldeiser nodig. Wij zoeken deze voor u via ons steunvorderingsonderzoek. Wat veel mensen ook denken is dat de steunvordering akkoord moet gaan met het verzoekschrift tot faillietverklaring. Dat is niet zo!

Schriftelijk failliet verklaren vaak effectiever dan beslag leggen

Als u niet betaald wordt wilt u snel uw geld ontvangen. Het leggen van beslag treft het vermogen van uw debiteur op een specifieke plaats. Een faillissement en het dreigen daarmee raakt uw debiteur op al het vermogen tegelijk. Door het faillissement verliest uw debiteur de volledige beschikking over zijn vermogen. En dat wil uw debiteur niet. Hij zal er alles aan doen om snel te betalen, om het faillissement af te wenden. Daarom worden veel zaken waarbij het debiteur schriftelijk failliet verklaren op de agenda staat van de rechter ook ingetrokken, omdat er betaald is.

Tijdelijk gratis Laatste Sommatie Service (onze Coronamaatregel voor u)

Wordt u ook niet betaald? En wilt u uw debiteur nog een laatste kans geven? Dan bieden wij tijdelijk aan nieuwe zakelijke opdrachtgevers onze Laatste Sommatie Service aan, zonder kosten.

Lees hier meer over de gratis Laatste Sommatie Service.

Gelijk starten met Incasso?

Of wilt u gelijk een traject incasso No Cure No Pay starten? Neem contact op met een van onze incassospecialisten via telefoonnummer 070-7620330 of stuur ons een e-mail.

Incasso indienen?

Uw vordering overdragen? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen
    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

      Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op