Home PageRed uw Cashflow tijdens de COVID-19 Crisis (14 onmisbare tips)

Red uw cashflow tijdens de COVID-19 Crisis (14 onmisbare tips)

De Corona (COVID-19) Crisis heeft een desastreus effect op de cashflow van bedrijven. Facturen worden niet betaald en orders komen stil te liggen. Alle hens aan dek dus. Met onderstaande tips helpen wij u deze crisis te overwinnen.

1. Stel uw voorlopige aanslagen VPB op

In januari heeft u voorlopige aanslagen vennootschapsbelastingen ontvangen. Door deze crisis gaat de winst van uw onderneming gedrukt worden. Hoeveel is nog onbekend. Om niet nodeloos geld naar de belastingdienst over te maken wat u over een jaar weer terugkrijgt kunt u het best uw voorlopige aanslagen op 0 euro laten zetten door uw accountant. Dat is alvast een Cash Flow uit post minder.

2. Flexwerkers minder uren inhuren

Heeft u tijdelijke werkkrachten en is er nu geen werk? Beperk dan zoveel mogelijk de uren van flexwerkers. Personeelskosten vormen een belangrijke kostenpost in veel bedrijven. Het is dus zaak deze kosten zo veel mogelijk te drukken.

3. Stem met uw personeel af of zij bereid zijn minder te werken

Wanneer u met veel personeelskosten en teruglopende cashflow breng uw personeel hiervan dan op de hoogte. Niemand heeft baat bij een faillissement van een bedrijf. In overleg kunnen kortere werktijden overeengekomen worden.

4. Vraag werktijdverkorting aan

De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90% van de loonsom als de omzet voor 100% wegvalt.

Valt bijvoorbeeld de helft van uw omzet weg, dan krijgt u via de NOW 45% tegemoetkoming in de loonkosten.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus komt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met een nieuwe regeling, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Zodra deze bekend is zullen wij dit artikel updaten. Voor meer informatie kunt u terecht op:

https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/now.aspx 

Betalingsvoorwaarden zwart op wit zetten is de eerste stap die u moet nemen. Zonder voorwaarden geeft u de klant te veel vrijblijvendheid. Dan ziet u uw geld pas wanneer het de andere partij uitkomt. Wat nu als het hen nooit uitkomt? Als u betalingsvoorwaarden schriftelijk vastlegt, dan kan de klant daar niet onder uit. Zorg ervoor dat deze voorwaarden goed toegankelijk zijn.

Mensen die kopen en niet betalen, ofwel uw debiteuren zijn vaak goed op de hoogte wanneer ze moeten betalen. Zij zijn op de hoogte dat zij iets moeten betalen. Wanneer dit niet zwart op wit staat, heeft uw onderneming niets om op terug te vallen. Als u voorwaarden vastlegt, dan worden deze concreet en zorgt u voor een heldere en consistente samenwerking met uw klanten.

5. Check en monitor uw klanten op kredietwaardigheid

Check met wie u zaken doet. Wanneer u zaken doet met partijen die geen liquide middelen hebben dan is de kans klein dat u betaald gaat worden. Bij grote orders is het zelfs raadzaam om nader onderzoek naar de klant te laten doen (het verhaalsonderzoek). Zo weet u zeker dat het bedrijf kan betalen en ook niet bekend staat om het opwerpen van disputen. Minstens zo belangrijk is om de kredietwaardigheid van uw klanten te monitoren wanneer u zaken met hen doet. De situatie kan namelijk snel veranderen waardoor uw klant alsnog met betaalproblemen kan worden geconfronteerd.

6. Factureer meteen

Voor de efficiënte versturen bedrijven facturen in maandelijkse batches. Dit klinkt ideaal, maar uit de praktijk blijkt vaak dat facturen later betaald worden als deze niet direct na levering worden verstuurd. De factuur direct versturen heeft als bijkomend voordeel dat bedrijven een constante stroom aan geld binnenkrijgen.

Zoals eerder genoemd, is een goede manier om uw klant te laten betalen, communiceren. Neem direct contact op met uw klant wanneer hij/zij niet heeft betaald. Dit zorgt ervoor dat het urgentieniveau hoog blijft. Wanneer er niet direct contact met een klant wordt opgenomen, suggereert het bedrijf dat het geld geen prioriteit is.

7. Factuur vervallen? Herinneren

Bij creditmanagement draait het om een duidelijk overzicht en een gestroomlijnd proces. De onderdelen van het order to cash proces stroomlijnen, kan door middel van het gebruik van de juiste software. Heeft u ons creditmanagement systeem 2.0 al in gebruik? Zo niet, maak dan snel een afspraak met een van onze adviseurs.

8. Verhoog de betaalconversie! Geef klanten verschillende betaalmogelijkheden

Door uw klant verschillende betaalmogelijkheden te geven worden facturen vele malen sneller betaald. Maak het de klant zo gemakkelijk mogelijk dan ontvangt u ook gemakkelijk uw geld.

9. Laat uw incassobureau een laatste sommatie versturen

Wanneer u uw klant nog één kans wilt geven om zonder extra kosten de rekening te betalen blijkt in de praktijk het sturen van een laatste sommatie op ons incassopapier de beste pre-incasso oplossing. De reacties hierop zijn bijzonder positief. 70% van de facturen wordt betaald naar aanleiding van de laatste sommatie. Wanneer de debiteur een belangrijke klant is wilt u de vordering niet direct uit handen geven aan het incassobureau.

Meer informatie over de laatste sommatie.

WILT U NOG 10 EXTRA TIPS LEZEN?

Download dan de volledige whitepaper 10 Onmisbare tips voor contante cash flow

Ja, ik wil de whitepaper downloaden!

Vul uw gegevens in en download direct!



    Bent u een particulier of een onderneming?



    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen
    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

      Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op