Home PageIk stel u in gebreke

Ik stel u in gebreke

Zakendoen betekent over en weer presteren. Bijvoorbeeld: u schakelt een koerier in voor een spoedbezorging in Londen, maar dat loopt mis. Wat nu?

Ingebrekestelling

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding (art. 6:217 BW). Maar wat nu als de prestatie uitblijft? Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat u uw handelspartner dan eerst in gebreke moet stellen alvorens u eventueel de overeenkomst kunt ontbinden.

In gebreke stellen doet u door het zenden van een schriftelijke (!) aanmaning, waarbij u uw handelspartner ‘een redelijke termijn’ tot nakoming gunt. Blijft de nakoming daarna uit, dan raakt de schuldenaar na deze redelijke termijn in verzuim.

In verzuim

Dit is anders wanneer er een zogenaamde fatale termijn is afgesproken, bijvoorbeeld een moment waarop de schuldenaar zou presteren (het pakketje zou morgen stipt om 12.00 uur zijn bezorgd in Londen). Is het pakketje om 12.00 uur niet afgeleverd, dan raakt de schuldenaar automatisch in verzuim. Het is dan niet meer nodig om de schuldenaar in gebreke te stellen.

Ontbinding en schadevergoeding

Een overeenkomst ontbinden (ofwel beëindigen) is mogelijk als de tekortkoming de schuldenaar kan worden toegerekend. Er zijn dan eveneens mogelijkheden om ook schade te claimen bij uw tegenpartij. Hoe u dit moet doen kunt u het beste overleggen met de juristen van het Invorderingsbedrijf, bereikbaar op nummer 070-7620330.

Wilt u meer informatie over handelsrecht, incasso en gerechtelijke procedures, neem dan contact met ons op en stuur ons een e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.

No Cure No Pay Incasso

Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

Alstublieft,

Uw download

Voorbeeld ingebrekestelling

Voorbeeld ingebrekestelling

Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

Download direct

    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op