Hoe krijg ik krakers uit mijn pand?
photo-1524681709887-fcdb00bcee97
Door:
in
op 25 maart 2019
Claudia de Bruin

Krakers zijn de nachtmerrie van menig huiseigenaar. Mocht u de eigenaar zijn van een (nog) leegstaand pand, dan weet u hier vast alles van. Krakers zijn onbekenden die zonder uw toestemming uw pand in gebruik nemen wanneer het leegstaat. Hierdoor houden ze potentiële verkoop of bouwplannen tegen.

Gelukkig kunt u op twee manieren de strijd aan tegen krakers. Strafrechtelijk en civielrechtelijk. In het onderstaande blogartikel leggen wij u uit wat u tegen krakers kunt doen.

Strafrechtelijke actie tegen krakers

Sinds 1 oktober 2010 is het mogelijk om krakers strafrechtelijk te ontruimen. Met de wijziging van de leegstandwet is het kraken van een pand strafbaar gesteld. Hierdoor kan een kraker veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Dit houdt in dat op grond van artikel 138a Wetboek van Strafrecht een opsporingsambtenaar over mag gaan tot strafrechtelijke ontruiming. U heeft wel een machtiging nodig van de (hulp)officier van justitie.

Bij strafrechtelijke ontruiming moet u echter wel over een lange adem beschikken. Het Openbaar Ministerie moet namelijk een onderzoek uitvoeren in het belang van u als eigenaar, de krakers en de gemeente. Wordt er dan toch besloten dat de krakers uw pand moeten verlaten? Dan moeten ze eerst de gelegenheid krijgen om het pand vrijwillig te verlaten in een termijn van maximaal 8 weken. De ontruiming vindt nooit plaats binnen de eerste 7 dagen van deze termijn. De krakers moeten namelijk in de gelegenheid gesteld worden om tegen de voorgenomen ontruiming een kort geding aan te spannen.

Dit alles vertraagd uw proces aanzienlijk. Wanneer u plannen heeft met het pand kan dit een enorm obstakel zijn.

Civiele rechter voor uw belang

Het eigendomsrecht is volgens het Burgerlijk Wetboek het sterkste recht dat u op een zaak kan hebben. Zo ook het eigendom van een pand. De civiele rechter werkt namelijk niet in het algemeen belang, zoals het Openbaar Ministerie. De civiele rechter heeft maar met 2 partijen van doen; u en de krakers.

U heeft dus als eigenaar het recht vrij gebruik te maken van uw eigendom. In het geval dat u daarin wordt tegengewerkt mag u uw eigendomsrecht opeisen. Dit gebeurt met een ontruimingsprocedure. Door een vonnis van de rechter kan u als eigenaar de krakers dwingen uw pand te verlaten. U moet wel zelf het initiatief nemen van het starten van een dergelijke procedure.

Twee procedures voor ontruiming

Bij de civiele rechter kunt u kiezen tussen twee ontruimingsprocedures; een kort geding en een bodemprocedure. De bodemprocedure is de meest standaard procedure. Als u als eigenaar van het pand geen aantoonbare haast heeft om de krakers eruit te zetten kiest u voor deze optie. U kunt ook een kort geding aanspannen. Hiervoor moet u echter wel kunnen bewijzen dan u haast heeft bij de ontruiming. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn:

• De krakers hebben een illegale handel of plegen strafbare feiten,
• Het huisrecht van een ander wordt geschonden,
• Er is sprake van verstoring van de openbare orde en veiligheid,
• U heeft bouwplannen voor de grond of het pand die goedgekeurd zijn,
• U wil het pand verkopen.

Tips om krakers te voorkomen

Natuurlijk is het beter om iets te voorkomen dan naderhand achter de feiten aan te lopen. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet voor u waardoor u mogelijk het kraken van uw pand kunt voorkomen:

• Zorg ervoor dat uw pand niet zichtbaar leegstaat,
• Zorg voor voldoende bewijslast (eigenaarsvergunning, toekomstplannen pand, sommatie richting krakers),
• Handel nooit zelfstandig, maar overleg met uw deurwaarder of advocaat,
• Documenteer voortgang betreffende het pand (zoals schade, gevaren, of eventueel verkoop).

Door het pand ook met enige regelmaat in de gaten te houden kunt u krakers er makkelijker uitzetten. Krakers doen namelijk vaak een beroep op het huisrecht. Dat betekent dat zij het gebouw of terrein ‘feitelijk bewonen’. Hebben ze nog maar net hun intrek genomen in uw pand? Dan kunt u ze zonder problemen er per direct door de politie laten uitzetten. Dit is omdat er in dat geval geen sprake is van feitelijke bewoning van het pand.

Wat is de juiste keuze voor u?

Wij begrijpen dat het maken van de juiste keuze lastig kan zijn als u met krakers te maken heeft. Zeker wanneer het om uw eigendommen gaat en de eventuele consequenties. Wij helpen u echter graag bij deze keuze.

Of u nu advies zoekt of specialisten die met u het traject doorlopen; Invorderingsbedrijf B.V. staat voor u klaar! Voor meer informatie over het vastgoedrecht of het terughalen van uw gekraakte pand kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten.

Dit kan middels het telefoonnummer: 070-7620330 of e-mail naar [email protected] Voorkom een langdurig proces vol onzekerheid!

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+