Griffierechten voor lage vorderingen gaan omlaag
photo-1516156008625-3a9d6067fab5
Door:
in Gerechtelijke incasso
op 24 augustus 2019
mr. drs. Joost Konings
Voorbeeld
ingebrekestelling

Benieuwd hoe een voorbeeld ingebrekestelling eruit ziet?

Vul dan nu uw e-mailadres in en wij sturen u een voorbeeld ingebrekestelling.

“Een eerste stap in de goede richting”

Griffierechten voor lage vorderingen gaan omlaag

Goed nieuws voor gerechtelijke incassoprocedures voor een relatief lage hoofdsom. De griffierechten voor civiele zaken in eerste aanleg met vorderingen tussen € 500 en € 5.000 gaan omlaag. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) dat eind juli in consultatie is gegaan.

Wat is het probleem met de griffierechten nu?

Afspraak = afspraak. Helaas niet voor iedereen. Als een buitengerechtelijke incassoprocedure niets heeft opgeleverd, kan een schuldeiser naar de rechter stappen en de schuldenaar een dagvaarding sturen en daarmee een gerechtelijke procedure starten. Daaraan zijn kosten verbonden, onder andere voor de jurist, de deurwaarder en de rechtbank. No Cure No Pay is dan niet van toepassing.

De rechtbank rekent hoge griffierechten. Bij relatief lage vorderingen is het griffierechtstarief in vergelijking extreem hoog. Het recht zou daardoor onbereikbaar worden en alleen toegankelijk zijn voor de rijken. Afspraken kunnen – vanwege de kosten – niet meer afgedwongen worden via de rechter.

De hoge griffierechten staan voor kleine vorderingen niet in verhouding met de griffierechten voor hoge vorderingen. Bij een vordering van € 95.000 is het griffierecht € 1992. Dat is slechts 2% van de vordering. Vergelijk dit eens met en vordering van € 501, waarbij het griffierecht ruim 97% van de vordering bedraagt.

Wat gaat er gebeuren?

  1. de huidige griffierechtcategorie van vorderingen van € 500 tot € 12.500 wordt opgesplitst in vier categorieën;
  2. de griffierechten voor rechtspersonen en burgers in de categorieën tot € 5.000 worden dichter bij elkaar gebracht;
  3. de griffierechten voor vorderingen van €5.000 of meer worden verhoogd.

En wat nog meer?

Ook wil minister Dekker particulieren tegemoetkomen die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld in de proceskosten. Doorgaans moeten zij dan het hogere griffierecht vergoeden dat het bedrijf (de rechtspersoon) heeft moeten betalen. Dit klemt vooral bij relatief lage geldvorderingen. Daarom brengt Dekker de griffierechten voor rechtspersonen en natuurlijke personen voor vorderingen tot € 5.000 dichter bij elkaar.

De overheid heft griffierechten voor elke gerechtelijke procedure die er gestart wordt. Deze griffierechten zijn afhankelijk van de hoofdsom die wordt gevorderd en het soort schuldeiser. Nu betalen ondernemers – in een BV of VOF bijvoorbeeld – voor een vordering van net boven de € 500 nog € 486 aan griffierechten. Dat wordt straks € 306. Ook particulieren en eenmanszaken gaan erop vooruit: voor hen wordt het griffierecht dan € 204 (in plaats van € 231).

Lees hier meer over de Wijziging van de Wet griffierechten burgerlijke zaken.

En is dat nu echt winst?

De wijzigingen in de tarieven moeten budgetneutraal worden uitgevoerd. Dit betekent dat tegenover de verlaging van de tarieven voor vorderingen tot € 5.000 staat dat het griffierecht voor vorderingen van € 5.000 of meer (in eerste aanleg) omhoog zal gaan. Voor de vorderingen tot € 500 blijven de griffierechten ongewijzigd. De schatkist komt dus geen euro tekort.

Standpunt Invorderingsbedrijf

Wij zijn verheugd te lezen dat de minister de noodzaak inziet om de problemen bij relatief lage vorderingen aan te pakken. Het verlagen van de griffierechten is daarbij een eerste stap. Afspraken moeten, als ze niet vrijwillig na worden gekomen, via een gerechtelijke uitspraak geëffectueerd kunnen worden, bijvoorbeeld door beslag. Het is niet rechtvaardig als de kosten voor de rechter zo hoog oplopen, dat het afdwingen van afspraken niet meer kan.

Zodra er meer bekend is, informeren wij u hierover.

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+