Home PageBetalingstermijn grootbedrijven aan mkb verkort naar 30 dagen

Betalingstermijn grootbedrijven aan mkb verkort naar 30 dagen

We hebben goed nieuws voor de mkb’ers die zakendoen met grootbedrijven: de wettelijke betalingstermijn van grootbedrijven wordt binnenkort waarschijnlijk gehalveerd van 60 naar 30 dagen. Dat staat namelijk in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) op 16 maart naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meer financiële ademruimte voor mkb'ers

Op dit moment kunnen de partijen die met elkaar zakendoen een maximale betaaltermijn van 60 dagen afspreken. Het nadeel hiervan is dat kleine en middelgrote ondernemers die aan grootbedrijven leveren hiervan de dupe zijn: grootbedrijven bepalen steeds vaker wanneer zij willen betalen, in de praktijk vaak pas na 30 of zelfs 60 dagen. 

Dit blijkt uit onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij richtten op verzoek van het ministerie van EZK een tijdelijk meldpunt op om inzicht te krijgen in het betalingsgedrag van grootbedrijven aan kleine en middelgrote bedrijven.

Uit het onderzoek is gebleken dat de betalingsmoraal van grootbedrijven sinds de coronacrisis nog eens vele malen is verslechterd. Hierdoor komen kleine en middelgrote bedrijven steeds vaker in de problemen, omdat zij meestal niet beschikken over grote reserves.

Kortere betalingstermijn betekent sneller betaald

Een kortere betalingstermijn zorgt ervoor dat mkb’ers sneller hun geld ontvangen. Dit geeft mkb-ondernemingen meer financiële ademruimte en heeft een positieve invloed op hun kaspositie en levensvatbaarheid. De nieuwe regel moet de betalingsmoraal van grootbedrijven verbeteren en ervoor zorgen dat ‘gewoon op tijd betalen’ de norm wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk zijn wij voorstander van dit nieuwe wetsvoorstel. Ook wij streven met onze creditmanagementoplossingen namelijk naar een wereld waarin op tijd betalen de norm is, want: voorkomen is beter dan genezen. Wilt u meer weten over onze creditmanagementoplossingen? Bel voor een gratis adviesgesprek met een van onze creditmanagementspecialisten naar 070 – 762 0330 of vul het onderstaande formulier in en wij nemen direct contact met u op!

Financiële risico's beperken? Plan een gratis adviesgesprek

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!  Bent u een particulier of een onderneming?  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op